Erdélyi élménybeszámoló Buenos Aires-ben

A Zrínyi Ifjúsági Kör tanárainak erdélyi útja

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2018. július 7-én tartották a Zrínyi Ifjúsági Kör (hétvégi magyar iskola) tanárai élménybeszámolójukat a Buenos Aires-i Szent László Iskolában.
Oktatás a József Attila Általános Iskolában CsíkszeredánEbéd Csíkszentdomokoson a tájháznál Irénke nénivelA csíksomlyói Hármashalom szabadtéri oltár előtt A csíksomlyói búcsún

2018. május közepén összesen kilenc tanár vehetett részt egy erdélyi tanulmányi úton a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően. Útjuk fő célja: „együtt lenni, jobban megismerni egymást, feltöltődni magyarsággal, lelkesedéssel, Erdélyben besegíteni szórványban működő iskolák munkájába, megmutatni hogyan ápoljuk mi a magyarságot olyan sok éve és olyan messze Magyarországtól.” Kitértek arra is, hogy a közös magyar nyelv mennyire nagy segítség volt abban, hogy a majd 13.000 km-re levő erdélyi településeken a kommunikáció gördülékeny volt. „A szó, a közös magyar nyelv, amit ti is, mi is ápolunk és őrzünk, az erős szál, ami összeköt bennünket. Csodálatos, hogy mikor egy nyelvet beszélünk,  hirtelen megszűnik a távolság és mintha már ismernénk egymást.”

Erdélyi útjuk előtt egynapos továbbképzésben vettek részt a Balassi Intézetben. Maróti Orsolya, akik évek óta segíti munkájukat sok értékes gondolattal és gyakorlati tanáccsal gazdagította őket. Csíkszereda volt első állomásuk. Itt ellátogattak a József Attila Általános Iskolába, majd a Márton Áron Iskolába Csíkszentdomokoson. Az iskolákban, ahogy a Zrínyi Körben is, játszva tanítottak, de nem csak magyar énekeket, népjátékokat, hanem argentin énekeket és táncokat is, illetve alfajorokkal (tipikus argentin édesség) és pampa mintájú karkötőkkel lepték meg a diákokat. A Déva vári útjuk során felelevenítették Kőmíves Kelemen balladáját, ellátogattak a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz, Korondra és Parajdra is. Részt vettek a csíksomlyói búcsún és pünkösdi misére Böjte Csaba atya Csíkszentsimoni otthonába (Szent László Gyermekvédelmi Központ) mentek, ahol betekinthettek a közösség színes életébe. Megcsodálták a Csíksomlyói Segítő Szűzanya (Babba Mária Szűzanya, ahogyan a csángó nép még ma is hívja) gyönyörű kegyszobrát, melynek másolatát a Mindszentynum Magyar Zarándokház (Buenos Aires) kápolnájában őrzik. Megható volt számukra, hogy a székely magyarok milyen nagy szeretettel fogadták őket,  úgy érezték magukat, mintha Magyarországon lennének.

Zárásként egy videót vetítettek a Hármashalom szabadtéri oltár előtt összegyűlt emberekről és velük együtt énekelték a Székely himnuszt. Minden jelenlévő nagy figyelemmel hallgatta a beszámolót mindezekről a csodás élményekről, az egyszerre vidám és megható közösségépítő utazásról, a fotók és videók segítségével képzeletben kicsit Erdélyben érezhették magukat.