'56-ra emlékeztek Párizsban

/ Győri Ágota /
gyori.agota képe
1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt.

Ezen történelmi jelentőségű dátum 62. évfordulójáról emlékezett meg 2018. november 5-én a Père-Lachaise temetőben a franciaországi magyarság. Nagy Imre miniszterelnök és az összes kivégzett szabadságharcos mártír jelképes síremlékénél zajlott a megemlékezés, melyet Sujánszky Jenő, korábbi Corvin közi harcos vezetett. Az 1956-os Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága által rendezett eseményen jelen volt Károlyi György, párizsi magyar nagykövet, Dr. Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, valamint René Roudaut, Franciaország korábbi magyar nagykövete. Több szervezet is képviseltette magát az ünnepélyen, többek között a Magyarok Világszövetsége, az Association des Amis de l'Institut Hongroise, továbbá az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége. 

Mind Sujánszky Jenő, mind pedig Károlyi György nagykövet kiemelte az 1956-os forradalom és szabadságharc fontosságát, valamint eredményeit a mai magyar történelemben, melynek emlékét és tanulságait nem szabad veszendőbe hagyni sem a mai, sem az eljövendő generációk számára.
 

      

  ​