Ady Est: Csinszka

Mészáros Ibolya egyszemélyes előadása Guildfordban

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Emlékezetes estnek lehettünk részesei a guildfordi Magyar Iskolában, és nemcsak a remekül felépített és előadott darab miatt.
CsinszkaCsinszka és a köpeny- épp AdyvalÍrói-előadói atmoszférábanElgondolkodtató pillanatok

Úgy érzem és gondolom, hogy aki részt vett a november 8-i Ady esten, Mészáros Ibolya egyszemélyes Csinszka előadásán, nem bánta meg, sőt.  Egy emlékezetes írói élményben lehetett része, melyet számos pozitív visszajelzés is alátámaszt. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez volt a Magyar Iskola és Kulturális Egyesület első irodalmi estje. Betekintést nyerhettünk Adynak, a költőzseninek és Csinszka életének egy közös szakaszába, ellentmondásos kapcsolatába, melyet a Vallomások a csodáról c. Boncza Berta mű alapján maga a művésznő állított össze. Mindemellett magával ragadó volt a szinte múzsai előadásmód, ahogyan Ibolya megidézte nekünk Csinszka szellemét, fület gyönyörködtető magyar nyelvezetét. Hangjának fényével, tisztaságával és lényének bájával mi is megérthettük Ady szerelmét és vonzódását a nála húsz évvel fiatalabb írónőhöz, aki oly csodás versek születését ihlette. Feleségének naplójából sok kis intim titokra derül fény, mely bensőséges és megható hangulatot teremtett ezen az estén Guildfordban. A közeli városokból és helyiekből álló angliai magyar közönségből többen könnyekig hatódva hagyták el a termet.

Köszönet illeti a Borostyán Produkciót is, akik immár harmadik éve járják a világot ezzel a darabbal, lehetővé téve így, hogy maradandó kulturális élményt hozzanak nemcsak Guildfordba, hanem a londoni Szent István Ház magyarjainak körébe is.