Böjte Csaba atya Stuttgartban

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe
Stuttgartban találkozhattunk Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával.
Böjte Csaba atya StuttgartbanBöjte Csaba atya StuttgartbanBöjte Csaba atya Stuttgartban

Csaba testvérnek köszönhetően Románia területén 80-nál több gyerekotthon több mint 6000 gyereknek adott és ad otthont 1993 óta.

A kezdetekben közel 300 gyerek élt Déván egyik napról a másikra adományokból, viszont az atya elmondása szerint, az isteni gondviselésnek köszönhetően egy este sem feküdtek le a gyerekek éhesen. Csaba testvér szavai szerint több, mint 5000 gyermekük van és 1000 körüli unokájuk.

2019. 10. 18-án a stuttgarti katolikus templomban közösen celebrált szentmisét a helyi Tempfli Imre atya Böjte Csaba ferencesrendi atyával, akivel annak idején együtt tanultak a teológián. A prédikációban és a szentmisét követő előadásban számos szívhez szóló történetet hallottunk a gyerekek életéről. Az előadás fő üzenete volt, hogy merjünk igent mondani az életre és merjük a gyermekáldást fogadni. Ahova gyermeket ad a Jóisten,  oda a felneveléséhez minden szükséges dolgot is megad. Az előadás másik igen fontos üzenete volt, hogy az Isten által kapott karizmánkat használjuk közösségi célokra, hiszen így válhatunk igazán hasznos tagjaivá társadalmunknak

Az atya nem egyedül érkezett Stuttgartba. Két lány kísérte el, akik verssel, énekekkel és egy kis bemutatkozással tették még szebbé az estét. A 17 éves Zaiti Beáta Rita csillogó szemekkel mondta, hogy „Hál '’Istennek, 15 éve a gyermekotthonban nevelkedem”. A szentmise keretében átadták ajándékukat, egy kis Jézus szobrot, amire egy nagyon szép koronát helyezett rá az egyik kislány, a 14 éves Szabó Andrea. Szimbolikusan megkoronázta Jézust, hogy emlékeztessen mindnyájunkat arra, hogy ki az igazi királyunk.

Csaba testvér egy csupa szív emberként világhírűt alkotott azzal, hogy igent mert mondani az életre, igent mondott a gyermekekre. Több városban gyermekotthonokban laknak, és számos helyen délutáni foglalkoztatásban vehetnek részt Böjte Csaba gyermekei. Sokszor még többgyerekes anyukákat is befogadnak, akiket otthonról 'eltanácsoltak'. Az atya szerint az alapítványuk, a házaik olyanok, mint egy egy nagy fa, amire a madarak rászállhatnak megpihenni, majd tovább repülhetnek.

Az Erdélyi Világszövetség Németországi Csoportja már évek óta támogatja a tusnádfürdői gyermekotthont egy disznó és egy tonna krumpli megvásárlásával, illetve pénzbeli adományokkal. Idén ehhez még 300 kg almát is felajánlottak és a szövetség elnöke, Tamás Péter személyesen adott át 3000 Eurót Csaba testvérnek a gyerekek támogatása céljából. A pénzbeli adományhoz jelentősen hozzájárult Dénes Éva doktornő, ezúton is köszönjük nagylelkű adományát.

A két lányt Tamás Péter és Ádám Éva Enikő szállásolták el és indították útnak másnap Csaba testvérrel együtt.