Ajándékot osztottunk Szarajevóban

Mézeskalácsba csomagolt szeretet

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde képe
Az év utolsó hónapja mindig egy kicsit másmilyen, mint a többi, hiszen advent idején a mindennapokat áthatja az ünnep szelleme. Valljuk be őszintén, igenis szükség van arra, hogy egy picit másképpen gondolkodjunk, átértékeljük az év eseményeit, történéseit, bárhol is élünk a nagyvilágban.
Szorgos kezek a HUM közösségi szobábanMézeskalácsot minden magyarnakCsodaszépet csupaszívvelAjándékot osztottunk

Amikor 2019-ben a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként először kerültem Bosznia-Hercegovinába, folyamatosan szakmai és egyben személyes kihívásokat kerestem a munkám során: hogyan lehetne, ha csak egy kicsivel is, de mindig többet adni, segíteni a Szarajevóban élő magyar diaszpóraközösséget.

Egyszer egy rendhagyó magyarórát tartottam a konyhámban advent idején, összekötöttem a kellemest a hasznossal. Beszélgettünk az ünnepi szokásokról, hagyományokról, arról, hogy kinél milyen a karácsony, az ünnepi menü, és akkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy süssünk együtt mézeskalácsot. Magában az elképzelés még nem lett volna elég, ahhoz, hogy megvalósulhasson, hitre volt szükségem, és egy kis csapatra. Tanulóim, barátaim segítségével több száz mézeskalács készült el akkor és most is.

Rendkívül hálás vagyok a szarajevói magyaroknak, hogy immár második alkalommal valósítottuk meg együtt a mézeskalácssütést a HUM Magyar Polgárok Egyesületének közösségi helyiségében, konyhájában. (Az elmúlt két évben saját szervezésben kerültek mézeskalácsok a butmiri magyar katonákhoz.)

A történet itt tovább folytatódik. A HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya, Muratović Irma, Hadžikadunić Esztella HUM-tag és jómagam immáron negyedik alkalommal látogattunk ki a laktanyába, ugyanis a szarajevói magyar közösség jó kapcsolatot tart fenn a főváros melletti Butmir katonai bázison szolgáló magyar béketámogatókkal is.

Nagy örömmel fogadott bennünket Somogyi Zoltán dandártábornok úr, az EUFOR törzsfőnöke, nemzeti rangidős; Szász Róbert ezredes úr, a NATO Parancsnokság törzsfőnöke és Csaba Tibor alezredes úr, a kontingens parancsnoka. Dr. Hajós Dezső ezredes úr szervezésében adventi ünnepi műsorra került sor. Legelőször Horváth-Varga Györgyi Márai Sándor Négy évszak című kötetéből a December c. írását olvasta fel, majd közösen meghallgattuk Ady Endre Karácsonyi rege című költeményét Szabó Gyula előadásában.

Köszöntőbeszédem után átadtuk az általunk nagy szeretettel készített, piros-fehér-zöld nemzeti szalaggal átkötött mézeskalácsot, mellyel örömet szerezhettünk mindenkinek, de legfőképpen azoknak, akik az ünnepek alatt távol voltak szeretteiktől.

A rendezvényen mákos és diós bejglivel, finom sajtos pogácsával, forró csokival s forralt borral vendégeltek meg bennünket (mindezt Horváth-Varga Györgyi, Hegyiné Kovács Etelka, dr. Tamási Béláné, Drexler Elvira, Arnót Anita, Lőrincz Balázs, Turnár Attila készítette el), Györök Zoltán pedig karácsonyi dalokat játszott szintetizátoron. Köszönjük, hogy ilyen szép délutánunk volt együtt, magyar közösségben. 

Gáncs Péter református püspök szerint: „Az egyszerű nem egyenlő a szegényes, sivár ünnepléssel. Ellenkezőleg: egyszerű és egyben zseniálisan nagyszerű az, ami a lényegre, az egyre, az ünnep igazi centrumára, a szeretetre koncentrál.”

Végül minden magyarnak erőt, egészséget kívánunk a 2023-as esztendőre Szarajevóból is!