'56-os megemlékezés a British Columbia tartomány parlamentjében

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
A kanadai British Columbia tartomány parlamentjében, Victoriában '56-os megemlékezést rendeztek. A gyönyörű ünnepi eseményen a Magyar Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke, Ábrahám Tibor és felesége, valamint a közelben szolgálatot teljesítő KCSP ösztöndíjasok is részt vettek. A nagyszabású ünnepséget Marc Dalton képviselő és a nagykövetség szervezte. A rendezvényen megjelent és beszédet mondott Linda Reid, a tartományi parlament elnöke is.
dr. Ódor Bálint nagykövet és Ábrahám TiborParlament kcspparlamentparlament tanc

British Columbia nagy számú magyar menekültet fogadott be 1956-ban és '57-ben, köztük a híres Soproni Erdészeti Egyetem 200 hallgatóját és 15 tanárát is. Így a megemlékezésen több soproni öregdiák is megjelent, akiknek nevében Apt Kamill mondott megható beszédet. Természetesen Ódor Bálint nagykövet is felszólalt és köszönetet mondott British Columbiának a magyarok befogadásáért.

A kanadai és a magyar himnusz felcsendülése, majd az ünnepi beszédek után, a vancouveri Forrás táncegyüttes fellépése következett, akik ezúttal kaloteszegi koreográfiával készültek. Az ünnepség kiemelt vendégei Magyarországról Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművészek voltak, akik aranysarkantyús és aranygyöngyös táncospár szatmári táncukkal emelték az ünnepély fényét. A táncosok eredeti népviseletekben, virtuóz lépéseikkel varázsolták el a megjelent vendégeket.