1956-os megemlékezés Fairfielden

/ Papp Szilvia /
papp.szilvia képe
A Magyar Studies of America és a Magyar News együttes szervezésében zajlott az 1956-os megemlékezés Fairfielden Papp Faber Erika konferálásával. A Fairfield Independence Hallnál található emléktábla koszorúzását megható ünnepély követte a Fairfield Museum and History Center-ben.
Koszorúzás56-os emlékműKirály Tibor Tiszteletes Úr 56-os megemlékezés Fairfielden

A koszorúzást Fairfield városi tanácsosa, Michael Tetrau szívhez szóló beszéde előzte meg, melyben megköszönte, hogy a magyar értékek ápolásával színesíti népünk Fairfield városát. Király Tibor nagytiszteletű lelkész erőt adó szavai után a Magyar Studies of America által 2003 október 23-án avatott emléktábla koszorúzására került sor. Az emlékmű tetején egy idézet található Reagan elnöktől: „We can never forget the shining example of the many brave men and women who faced death fearlessly in 1956 to regain freedom and self-determination for their beloved homeland". Valamint a következő szavakat olvashatjuk angolul és magyarul: "Örök emlékeztetőül az 1956. október 23-án fellángolt szabadságharcra, amikor Magyarország népe felkelt a zsarnokság ellen és elsőként repesztette meg a bitorló szovjet kommunista hatalmat."

A megemlékezést dr. Szakács Imre konzul, a nemzeti összetartozás tanácsosa ünnepi beszéde nyitotta meg a fairfieldi múzeumban. Megható dalokat hallhattunk Csonka Tündétől, majd Márai Sándor Mennyből az angyal c. verse Fehér Irén előadásában csalt könnyeket a szemekbe. Oroszlány László beszámolója következett a forradalom személyes élményeiről, mely mindenkiben mély nyomott hagyott. Végezetül Szíki Károly művészi előadása zárta az ünnepélyt, melyben a közelmúltban elhunyt székelyföldi költőről, Kányádi Sándorról is megemlékeztünk.

A Magyar Himnusz eléneklése után még sokan maradtak egy kis baráti hangulatú beszélgetésre.