Walnut Creek: Magyar Fesztivál

/ Horváth Balázs /
balazs.horvath képe

Walnut Creek, Kalifornia, Egyesült Államok, 2018. szeptember 22., szombat.

Kaliforniában a hétvégén több százan gyűltek össze gyerekek, felnőttek, idősek és egyetemisták, magyarok és nem magyarok, hogy immár másodszor adjanak ízelítőt a helyi amerikaiaknak a magyar kultúra jellegzetességeiről. Az East Bay Hungarian Educational Group - Magyar Iskola kezdeményezéseként először 2017 júniusában megrendezett fesztivál kicsit több, mint egy évet váratott magára, hogy ismét megtöltse látogatókkal a belvárosban található Civic Parkot és a magyar folklórral szórakoztassa elsősorban az amerikai és magyar közönséget. Az ingyenes rendezvény zászlófelvonását követően "Isten hozott!" felkiáltással üdvözölte az egybegyűlteket Justin Wedel, Walnut Creek polgármestere, aki beszédében hangsúlyozta "fontos és a település számára sokat jelentő dolog a kulturális sokszínűség, jelentse az bármelyik nemzetet", majd külön gratulált a magyar fesztivál megrendezéséhez. A megnyitón felszólalt Doncsev András konzul is, aki amellett, hogy a magyar kormány nevében köszöntötte az egybegyűlteket, nyomatékosította, hogy 100%-osan organikus és természetes folklór elemekkel találkozhatnak a résztvevők, majd viccesen megjegyezte, reméli nem kap senki allergiás reakciót a magyar néptánctól sem. 

Külön érdekesség, hogy Walnut Creek immár harmincegy éve ápol testvérvárosi viszonyt Siófokkal, amelynek apropójaként amerikai önkéntesek angol nyelvű ismeretterjesztő könyveket árultak a Balaton parti településről. 

A számtalan gyerekprogram mellett a nap folyamán olyan fellépők váltották egymást a nagyszínpadon, mint Tihanyi László néptánc előadó, az Eszterlánc, a Danubius Band, a Kárpátok, illetve Zala néptánc csapatok, a Corvinus kórus, valamint Serlegi Lilla és Tobak Ferenc. A számos árus mellett tiszteletét tette a fesztiválon a redwoodi Magyar Református Egyház is, akik lángossal, sült kolbásszal és többek közöt kakós csigával kínáltak a magyar konyha iránt érdeklődőket. 

"Szeretnénk minden évben rendezni egy fesztivált, reméljük, hogy minden évben nőni fog és minden évben egyre jobbak leszünk. Rengeteg tanulnivalónk van, de reméljük mindenki jól érezte magát és nem hiába dolgoztunk" - nyilatkozta lapunknak Ráchidi Mária, az esemény főszervezője, a Magyar Iskola igazgatója. 

Walnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar FesztiválWalnut Creek - Magyar Fesztivál