Tanulni játékosan is lehet!

Könyvtári Szabadulójáték Southenden

/ Nagy Márta Zsuzsa /
nagy.marta.zsuzsa képe

"Juss ki a könyvtárból!" – szólt a felhívás a Southendi Magyar Könyvtár által rendezett esemény plakátján. A könyvtár 2019. október 8-án könyvtári szabadulószoba játékra invitált minden nyolcadik életévét betöltött southendi magyar gyermeket.

 

A könyvtári szabadulójátékon tíz gyerek vett részt, három csapatban. A játék helyszínét a Montágh Imre Southendi Magyar Iskola és Óvoda alkalmainak, valamint azon belül a Southendi Magyar Könyvtár könyvgyűjteményének is helyet adó Westcliff Baptist Church biztosította. A gyerekeknek a közösségi ház kisebb-nagyobb szobáin keresztül, különböző fejtörő feladatok révén kellett megfejteniük a helyes jelszót, ami kivezette őket a "könyvtárból". A hat állomáson többek között elrejtett könyvcímek, elveszett számzáras füzet, játékos Sudoku, QR kód felismerés, puzzle összerakás, tükörírás és UV lámpával történő szómegfejtés is várta a résztvevőket. Továbbá a feladatokat nehezítette az is, hogy a játék állomásain lekapcsoltuk a központi világítást, így a  kis felfedezők kijutásig vezető izgalmas, zegzugos útját csak néhány mécses és gyertya világította meg. Nem beszélve a pókokról és azok szorgosan szőtt hálóiról, illetve a kísérteties bagolyhuhogásról, melyek végigkísérték a gyerkőcöket ezen a rejtelmes ösvényen.

A könyvtárból történő kijutásra minden csapatnak 30 perc állt rendelkezésre, a nyertes címet azonban csak az a csoport vehette át, amely a legrövidebb idő alatt keveredett ki a trükkös feladatok hálójából. A Vadászok csapata 26 perc alatt, a Sas team 23, a D csapat pedig 20 perc alatt teljesítette a feladatokat, így a helyes jelszóval a tarsolyában, kiszabadulhatott a könyvtárból.

Az eredményhirdetéskor minden résztvevő egy-egy tábla magyar csokoládét, valamint állatfigura alakú radírral díszített ceruzát kapott ajándékba. A nyertes D csapat tagjai pedig egy-egy ajándékutalvánnyal lettek gazdagabbak, amelyet egy southendi könyvesboltban vásárolhattak le.

A felnőttek sem maradtak program nélkül: amíg a kisebbek a könyvtárból való kiutat keresték, addig a nagyobbak társasjátékoztak, beszélgettek, teáztak és egy kis harapnivaló is akadt, hogy jobban menjen a játék.

Mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek nagyszerűen érezték magukat. Igazán jó volt együtt, tartalmasan eltölteni az időt.

A szabadulójáték 2. állomásaA szabadulójáték 3. állomásaA szabadulójáték 5. állomásaA Sas csapatA Vadászok csapataA "D" csapatVajon melyik könyvben van elrejtve a boríték?Folyik a nyomozásA szobában elszórva puzzle darabkákat találtok...olvasható az utasításbanHol van a kulcs elrejtve?EredményhirdetésEredményhirdetésNyereményosztásNyereményosztás