Népmese-hullám Uruguayban

A mese szerepe a diaszpóra-oktatásban

/ Frimpong-Manso Zsanett /
frimpong.manso.zsanett képe

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívásával indult az a kezdeményezés, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja –  a népmese napja.

A mese ünnepe mindenkinek szól, aki ennek a varázslatos műfajnak a szerelmese. Fő célja, hogy a szülők, a könyvtárosok, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek még inkább felhívják a figyelmet a különböző országok és népcsoportok történeteire, különös tisztelettel ápolva a hagyományok és a szóbeliség régmúlt idejét.

Uruguayban mi is csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, és a csoportjaimmal az októbert többek között mesenézéssel és -olvasással töltöttük. Érdekes volt számomra, hogy az uruguayi magyar közösségben nem igen voltak ismertek ezek a történetek, pedig nekünk Magyarországon szerves részét képezik a neveltetésünknek. Ezért szántam rá több órát is minden osztállyal. Jankovics Marcell Magyar népmese sorozatát a kezdő csoportokkal magyarul néztük (mivel spanyolul nem volt elérhető) angol felirattal, míg a haladó csoportoknál a képek segítségével már akár felirat nélkül is boldogultunk. Az olvasott szövegértéshez a történeteket magam állítottam össze, hogy minél könnyebben tudják értelmezni őket a diákok. A folyamat során a jól ismert Balassi-füzeteket is alkalmaztuk, melyek nagyon hasznosnak bizonyultak, hiszen egyes kiadásokban több népmese is megtalálható egyszerűen megfogalmazott formában képekkel és feladatokkal. A diákjaim kivétel nélkül nagyon élvezték a tanulási folyamatot. Sokan örömmel avatták be családjukat az élményekbe. Közülük többen szívesen emlékeztek vissza saját gyermekkorukra, és utánajártak a történeteknek. Olyannyira felkeltette az érdeklődést a mesehullám, hogy óráról órára még külön kérések is érkeztek. Repertoárunkban szerepelt a Kőleves, Kis gömböc, A kis kakas gyémánt félkrajcárja, A csillagszemű juhász és sok Mátyás-király legenda. A mesék arra is jók voltak, hogy végigkalauzoljanak bennünket a magyar történelmen, hiszen így szóba került a reneszánsz, a török uralom és még sok más fontos kulturális téma, mint a disznótor vagy akár a napsugártetős házaink.

A haladók és Mátyás királyA kis kakas gyémánt félkrajcárjaKezdők és a Kis gömböcKözéphaladók és A kőleves