Nagycsütörtöki hagyományőrző tojásfestés Oslóban

Avagy így készül a hímes tojás

/ Dr. Erdő Andrea Anna /
erdo.andrea.anna képe

Új eseménysorozatot indítottunk az Oslóban és környékén élő alkotni vágyó és a hagyományos magyar kézműves technikák iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek számára FO NO néven. A work shopok célja, hogy az egykori fonók hangulatát kissé megelevenítve a norvégiai diaszpórában élők rendszeresen összegyűlve, közösen alkotva, beszélgetve és énekelve szórakozzanak, nem utolsósorban pedig olyan technikákat sajátíthassanak el, amelyeket ma már a legtöbben nem ismerünk.

A FO NO első alkalommal március 29-én, nagycsütörtökön délután fél háromkor vette kezdetét hagyományőrző tojásfestéssel a norvég külképviseleten. A gyerkőcöknek és felnőtteknek lehetőségük nyílt három tojásdíszítő technikát kipróbálni, így a tradicionális írókázott hímestojásokon kívül készültek szalvétatechnikával díszített és márványozott mintájú remekművek egyaránt. A szebbnél szebb alkotások készítését tojásos nokedli és fejes saláta követte. Két óra alatt mind a százhúsz tojás díszbe öltözött és elégedetten távoztak a vendégek, kezükben a locsolóknak szánt ajándékokkal.

hímes tojásokgyerekseregvendégseregvendégekeszközökírókázástojásokhagyományos tojásfestéskész alkotásokmárványos tojásjöhetnek a locsolók