Első Nyugati-parti Diaszpóra Értekezlet

2019. március 15-16.

/ Beke Péter /
beke.peter képe

Március 15-16-án az Ontarioi Független Magyar Református Egyház területén került megrendezésre az első Nyugati-parti Diaszpóra Értekezlet. Az eseményen részt vettek az Egyesül Államok nyugati partjához tartozó magyar szervezetek, egyházak, magyar iskolák képviselői. Széles Tamás, Los Angeles-i főkonzul támogatásával jöhetett létre a konferencia, amelyen vendégünk volt Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság Miniszteri Biztosa is. Az esemény nagy sikerrel zárult.

Az első nap a vendégek az érkezésüket követően a Zágonyi teremben gyűltek össze. A szervezetek képviselői röviden bemutatkoztak, majd asztalhoz ültek. A vacsora után egy rövid ünnepi műsorral lepte meg az ontarioi közösség az érdeklődőket.A műsort az Első Kaliforniai Huszárregiment bevonulása nyitotta meg, majd Széles Tamás ünnepi beszédét hallhattuk. Az előadás keretében verset mondott Szabó Zsóka főtiszteletű asszony, Balogh Klaudia, Sebők Enikő és Demeter Zsolt. Ágoston-Palkó Attila és Beke Péter egy rövid jelenetet adott elő. Főtiszteletű Szabó Sándor Nemzeti dala zárta az előadást. Végezetül fellépett, a Duna Televízió tehetségkutató műsorának díjazottja, Krajcsó Bence, citerájával. A fellépés után közös éneklésre került sor. A vendégek korán nyugovóra tértek, másnap korán kezdődött a konferencia.

A második napon a svédasztalos reggelit követően az ontarioi templom adott otthont az előadásoknak. Széles Tamás és Szilágyi Péter nyitotta meg a napot. Az első témakör a haza volt. Ezt a Kőrösi Csoma Sándor Program bemutatása követte az ösztöndíjasok beszámolóival. Az első rövid szünetet követően az egyházi vezetők beszámolói, majd a cserkészet vezetői kerültek sorra. Ebéd után a tiszteletbeli konzulok meséltek munkájukról és sorra kerültek az amerikai magyar iskolák is. Előadásokat hallottunk a kultúra, tudomány és külgazdaság témakörökben is. Az esemény végeztével a résztvevők tovább utaztak a Los Angeles-i Magtár esti programjára.

teremvendegekVendégekSzilágyi PéterBemutatkozásBemutatkozásBemutatkozáshuszárokVendégekElőadásNemzeti dalKrajcso BenceReggeli KonyhábanElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadásokElőadások