Berlini magyar karácsony

A cserkészek rendhagyó ünnepsége

/ Potó István /
poto.istvan képe

A berlini magyar cserkészek – a 86-os számú Apáczai Csere János cserkészcsapat – rendkívüli ünnepséget szerveztek. A csapatkarácsony nevű program egy kicsit a szokásoktól eltérően zajlott, ugyanis a cserkészek kinyitották kapuikat más magyar szervezetek felé.

A rendezvényre meghívást kaptak többek között a berlini magyar protestáns közösség, a berlini magyar kórus, a Fonó néptánc közösség, valamint a Magyar Kolónia is. Az eseményen ezek a szervezetek aktívan részt vettek, hozzájárulva a közös ünnepi hangulathoz.

Az esemény istentisztelettel kezdődött, ahol a kórus két alkalommal is lenyűgöző énekléssel szolgált. Az istentisztelet után a résztvevők átvonultak egy tágas terembe, ahol közös asztalnál ülve lehetőség nyílt az étel-ital mellett történő beszélgetésekre.

A magyarszervezetek vezetői bemutatták saját közösségüket és programjaikat, lehetővé téve a résztvevők számára, hogy azok közelebbről megismerjék őket. A rendezvényen bemutatkozott egy új magyar közösség is, a Dúr Banda, akik népzenét játszanak együttesükben. Ők szolgáltatták a zenét a későbbi néptáncoláshoz, melyet a Fonó néptánc közösség vezetett.

A táncban a felnőttek és a gyerekek egyaránt aktívan részt vettek, és a vidám hangulat végül a cserkészek által vezetett zászlószertartással zárult, mely során közösen elénekeltük a Magyar Himnuszt. Azoknak a cserkészgyerekeknek, akik részt vettek a programon, különféle szórakoztató tevékenységek is rendelkezésre álltak, beleértve játékokat, kézműves foglalkozásokat és bábjáték előadást egy tanulságos karácsonyi történettel.

A rendezvény végén a cserkészek megköszönték a meghívott szervezetek részvételét, és búcsút vettek egymástól. Ez az együvé tartozás és rendhagyó ünnepi együttlét méltó módon mutatja be, hogy a cserkészek szívesen nyitnak más magyar szervezetek felé, és az magyar emberek szeretnek egymás társaságában lenni, csak alkalmat kell teremteni rá.

Áldott ünnepeket kívánunk minden magyarnak a határon innen és túl!

A cserkész vidám és meggondoltA cserkészek megköszönik a részvételtRemek volt a hangulatSzeretet és összetartozásGenerációk találkoznakA fiatal cserkészek a kézműves programonA csapatparancsnok megköszöni a vendégeknek a jelenlétüketCserkészvezetőkA gyerekek a kézműves programon