Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megemlékezése Passaicon

/ Tózsa Mikolt Emese /
tozsa.mikolt.emese képe

Észak-New Jerseyben március 19-én tartottuk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megemlékezést Passaicon a magyar református egyházközség Kálvin termében.

A megemlékezés istentisztelettel, illetve szentmisével vette kezdetét a vendég felekezeti hovatartozását illetően, ami után a református egyház ebédre invitálta vendégeit, hogy senki se vesszen éhen a műsor végeztével.

Az ünnepi műsort ifjabb nagytiszteletű Vásárhelyi József nyitotta meg, amely alatt az egykori Amerikai Magyar Polgári Liga férfikórusa felvételén az amerikai és a magyar Himnuszok csendültek fel. Ezután Simon Zoltán szavalatát halhattuk szintén felvételről, illetve a tiszteletes úr beszédében verseiből idézett. A rendezvényen felléptek a 6. számú Gábor Áron és a 38. számú Rozgonyi Cicelle cserkészcsapatok, az Amerikai Magyar Polgári Liga gyermek néptánc csoportja, a Szent István egyházközség hagyományőrző csoportja - a Lant és Toll, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Magyar Iskola. Az ünnepség díszvendége a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke, Lendvai-Lintner Imre volt, aki beszédében hangsúlyozta az összetartás fontosságát. Az előadás színvonalát a Kosbor család népi előadása emelte, akik mezőségi párost táncoltak, illetve dunántúli dallamokat szólaltattak meg.

Az előadást főtiszteletű Vas László beszéde zárta, amely után közösen mentünk át a Szabadság szoborhoz, ahol a koszorúzás alatt a vendégek közösen énekeltek Kossuth nótákat.

Passaicon méltón, minden magyar szervezet képviseletében és színvonalas együttléttel ünnepeltük meg a magyar ifjakat és a magyar szabadságért vívott harcokat.

A Magyar Iskola diákjai huszárokat készítettek.A 6. sz. Gábor Áron és a 38. sz. Rozgonyi Cicelle Cserkészcsapatok előadása.A 6. sz. Gábor Áron és a 38. sz. Rozgonyi Cicelle Cserkészcsapatok előadása.Dunántúli táncokat táncol az Amerikai Magyar Polgári Liga gyermek néptánccsoportja.Dunántúli táncokat táncol az Amerikai Magyar Polgári Liga gyermek néptánccsoportja.A Kosbor István és Hunor.A Szent István Egyházközség Lant és Toll hagyományörző csoport előadása.Polgár Csende és Dávid, Kelemen Bíbor, Kertész Kinga, Felsővályi KláraKertészné Polgár Kinga, Felsővályi Klára, Hier Lídia, Kertész Borcsa, Hier Zsófia, Tózsa MikoltGábor Áron rézágyúja című jelent előadása. 1848-49-es szabadságharc és forradalom megemlékezése Passaicon a magyar református egyháznál.Csoportkép a szabadságszobor előtt Passaicon.A szabadságharcos szobor koszorúzásánál Passaicon.A magyar katolikus egyházközség papja és református egyházközség lelkipásztora.