Müncheni „ládafia” - életek, sorsok

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe

„A magyar nyelv az én hazám”- életútinterjú Fischer Katalin újságíró, színházi rendezővel

Fischer Katalin egy mosolygós, nagyon kedves hölgy. Első találkozásunkkor hamar kiderült, hogy nagyon türelmes és barátságos, szerető emberÉn kérdeztem, Katalin csillogó szemmel mesélte életének egyes fejezeteit.

Fischer Katalin, a budapesti születésű újságíró, színházi rendező gyerekkorában került családjával Münchenbe. A bajor fővárosban végezte tanulmányait, időközben különös kalandok, találkozások és kultúrák fűszerezték, színesítették életét, a független alkotó, kreatív, művészi életét. Fiatal egyetemistaként szerelembe esett Párizzsal, ahol néhány hónapig ízlelte a francia kultúrát, a Szajna-parti művészet világát. Miután befejezte pszichológia és művészettörténet tanulmányait Münchenben, egy különös találkozásnak köszönhetően Izrael színes világa, harmóniája és hangulata ejtette rabul. Tel Avivba költözött. Kapcsolata a Szentföld országával több szempontból gyümölcsöző volt. Színjátszással, akrobatikával kezdett foglalkozni. Kitanulta a francia Jaques Lecoq egyedi módszert, amely a színházat a mozgás oldaláról közelíti meg; az álarcban játszó színészek a legfontosabb kifejezőeszköze a testbeszéd. Tel Avivban ismerkedett meg férjével, akivel gyermekeik megszületése után együtt költöztek München mellé az Ammersee partjára, Diessenbe. Németországban tovább tanulta a színjátszást és a rendezést egy kiváló tanár, prof. David Esrignél, aki később saját színiiskolájába docensként szerződtette. Három évig tanított az iskolában. Az újságírás, mint fő tevékenység, az írás szeretete végigkísérte az egész életét. Újságíróként számos európai nagyvárosba eljutott. Jelenleg saját színjátszó társulatot – Virtuelle Companie – vezet, színházi rendezéssel, rádiós újságírással, írással foglalkozik. A kávéházi beszélgetés során elmesélte élete történetének egyes állomásait, fejezeteit. Mesélt a budapesti elszakadásról, vágyakról, döntésekről, amelyek folyamatosan alakították szabad, független alkotói életét, amely, ahogyan ő fogalmazott: „…egy olyan dolog, amiért minden nap újra meg kell küzdeni.”

Az interjú betekintést nyújt Katalin életébe. Megtudhatja a hallgató, hogy Katalinnak mit jelent a szabadság, mi az előnye és a hátránya, mekkora szerepe van életében a tudatosságnak, számára mi a siker, ma is az a Virtuelle Companie, és mit jelent neki a magyar anyanyelv.

A beszélgetés három részletben hallgatható meg.