SalzUNG - Salzburgi Magyar Egyesület

Korényi Vendel (2023)
Korényi Vendel (2023)

"Itthon, Salzburgban!"

Az 1993-ban alakult Salzburgi Magyar Egyesület elsődleges célja a magyar kultúra és nyelv ápolása, a magyar gyökerekhez való kötődés megtartása, erősítése a Salzburg városban és tartományban élő magyar közösségben. Fedőnévként a SalzUNG nevet választotta, játékosan utalva a Salzburgban élő magyarokra, illetve arra a vágyra, hogy kis ízt, sót vigyenek a helyi magyarok életébe.
Mottójuk, "Itthon, Salzburgban!", is ezt a törekvésüket szeretné kifejezni. Hiszik, hogy ez a meseszép vidék, választott otthonuk akkor válhat valóban a miénkké, ha az ottani élet körforgásában stabil identitással, gyökereinket vállalva tudnak magyarként az osztrák társadalomban érvényesülni, jövőiket alakítani. Büszkék rá, hogy a magyarok a világ e szegletében is megállják a helyüket. Boldogulásukhoz, az itthon-érzés megtalálásához járul hozzá egyesület a magyar közösség összekovácsolásával.

Az egyesületet működtető lelkes csapat évről évre színvonalas rendezvényekkel, programokkal, találkozási lehetőségekkel várja az érdeklődőket. Gyerekeket, családokat és felnőtteket egyaránt igyekszenek megszólítani, s a különböző korcsoportok számára célzott, megfelelő programokat biztosítani. Folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, de önerőből is megvalósítjuk terveinket.

2017-től szervezik a magyar ovis és iskolás foglalkozásokat. Ezekre továbbra is szeretnének nagy hangsúlyt fektetni, hogy a jövőben minél több magyar gyerkőc számára legyen elérhető az anyanyelvi környezetben lévő tanulás lehetősége, hiszen erős, biztos anyanyelvi háttérrel a német iskolarendszerbe való tagozódás, érvényesülés is könnyebb, nem beszélve a gyerekkori érzékenység kezeléséről a hovatartozás, identitás témakörben. Az egyesület vállalja a magyar gyerekek osztrák intézményekbe, óvodába, iskolába való belépésének felkészítését is.
Időszakosan, s igény szerint, rövid integrációs kurzusokat tartanak. Felkészült, csupa szív pedagógusok várják a gyerekeket.

Programjaik vezetői, szervezői valamennyien önkéntesen, társadalmi munkaként, lelkesedésből végzik munkájukat. Szeretettel várnak mindenkit, akik szívesen kivennék részüket a tennivalókban is. Tervekben nem szűkölködnek, s sok kicsi segítséggel is sokra, többre jutnak.