Melbourne-i Magyar Cserkészek (54.sz Hunor és Magyar fiú - és 63.sz Tormay Cecil leány cserkész csapatok)

Cseke-Császár Dóra (2016)
Cseke-Császár Dóra (2016)
Bodor Viktória (2019)
Bodor Viktória (2019)

Az 1948/49-ben kezdődött tömeges magyar bevándorlás során több cserkésztiszt is érkezett Ausztráliába, így hamar megindult a cserkészek szervezkedése. Az első leigazolt csapat 1950-ben alakult Sydney közelében. Néhány év alatt több más városban is megalakultak az első cserkészcsapatok, így az 1955-ben rendezett nagy közös cserkész-összejövetelen, a Pan-Pacific Jamboreen már népes árvalányhajas kalapot viselő magyar cserkészcsoport vett részt. 

Melbourne-ben az 50-es évek elején két cserkészcsapat is szerveződött, a 4th Melbourne Group és a „Regnum Marianum”. Itt tartották az első Ausztráliai Magyar Jamboreet is, majd megalakult a Tormay Cecil 63-as csapat, amely nevét alapításának évéről kapta (1963). A melbourne-i és sydney-i csapatok 1966-ban a 2. Ausztráliai Magyar Jamboree alkalmából Perth közelében, a Lake Leschenault tó partján táboroztak, így köszönték meg vezetőjüknek, Rudi bának, áldozatos cserkészmunkáját.

2012 nyarán tartottuk a szokásos, háromévente rendezett Ausztráliai Magyar Jamboreet, amelyen számos város ma is aktív csapata vett részt.

Ez volt az első alkalom, hogy négy kontinens magyar cserkészei a Dél Keresztje alatt együtt táboroztak.

Jelenleg Melbourne-ben három csapat működik. A cserkészet fennmaradását biztosítva látjuk, mert két kiscserkész őrsünk és lelkes vezetőink bíznak a jövőben.  A felnőtt csapat létszáma is emelkedik, mivel a kiscserkészek szüleit is próbáljuk bevonni a cserkészetbe. 

A Tormay Cecil 63-as leánycsapat vezetője jelenleg Kocsis Márta, aki még fiatal lányként lépett be a Melbourne-i cserkészcsapatba. Felnőttként népes családjával is folytatta a munkát, majd amikor úgy látta, hogy vezetőre lenne szükség, elvégezte a tiszti tábort, és átvette leánycsapat parancsnokságát. Több éves kitartó munkája során nagyszerű kapcsolatot épített ki a cserkészekkel, a szülőkkel és az ausztráliai magyar társadalommal is.