KMCSSZ- Ottawa-i Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat, Ottawa-i Magyar Iskola- Oskola

Nagy Dóra (2018)
Nagy Dóra (2018)

Kölcsey Ferenc Cserkész Csapat /Ottawa Magyar Ház

Az Ottawai Kölcsey Ferenc Cserkész Csapat a Külföldi Magyar Cserkész Szövetséghez (KMCSSZ) tartozik. 1992-ben indult újra Ottawában a magyar cserkészéletet, és csapatunk 1996-ban lett hivatalosan önálló.

A magyar cserkész legfőbb célja emberebb embert és magyarabb magyart nevelni, miközben szolgálja az Istent és a hazát, embertársait és a magyarságot. A cserkészetben a magyarsággal kapcsolatos ismereteken és a jellemnevelésen van a hangsúly. A gyerekek játékosan megszeretik a magyar kultúrát és a hagyományokat, miközben barátokat szereznek és közelebb kerülnek a természethez is.

Ottawában a cserkészet heti 2 órás foglalkozások keretében zajlik. Ezen kívül kirándulásokkal, táborokkal és ünnepélyekkel gazdagítjuk az éves programot.

Az ottawai szervezetek (cserkészet, iskola, Magyar Ház, egyházi szervezetek) jó kapcsolatban állnak egymással és a közösség tagjai több szervezet tevékenységében is részt vesznek.

Cserkészparancsnok: Aday Jutka

Cím: [email protected]

 

Ottawai magyar iskola

Kanada fővárosában a magyar iskola, az Oskola már több évtizede létezik, és sokáig többnyire azok a szülők tanították a gyerekeket, akiknek éppen ide jártak a gyerekei. Az utóbbi tíz évben Ontario tartomány támogatásával, a nemzetközi nyelvek program keretében az iskola, hivatalosan a kanadai katolikus iskolaügyhöz tartozik. 

Jelenleg körülbelül negyven gyerek jár iskolánkba, akiknek az életkora 4 és 14 év között váltakozik. Négy lelkes, odaadó tanárunk van, akik sok időt töltenek a megfelelő tananyag összeválogatásával. Célunk, hogy minél több magyar ismerettel gazdagítsuk a magyar gyerekeket. Igyekszünk minden korosztálynak megfelelő oktatást nyújtani, csak és kizárólag magyar nyelven, heti 2,5 órában.

Évente többször rendezvényeken is részt veszünk, ahol versekkel, énekekkel, színdarabokkal mutatjuk be tudásunkat a szülőknek és érdeklődőknek. 

Ízelítő meríthető a Facebook oldalunkról az ottawai magyar iskola név alatt.

Az iskola gyerekei közül sokan járnak cserkészetre is, ami újabb magyar tudással  gazdagítja őket.