Hungría en Mendoza

Rácz Sarolt (2020)
Rácz Sarolt (2020)

Mendozába már az 1920-as években érkeztek magyar családok, akik közül sokan még a mai napig itt élnek és emlékeznek az első baráti összejövetelekre. Egymás között tartották az ismeretséget, segítették egymást, ám egyesületet nem alapítottak. Ezt egy KCSP ösztöndíjas, Zsonda Márk érkezése változtatta meg, aki 2016-ban idelátogatott azzal a szándékkal, hogy megtalálja a helyi magyarokat. Keresése sikerrel zárult, érdeklődése és jelenléte új lendületet adott a közösségnek. Az elmúlt 3-4 évben nőtt az aktivitás, amelynek köszönhetően 2019. novemberében megalapították az Hungría en Mendoza hivatalos egyesületet is.

Céljuknak tekintik a magyar kultúra és hagyományok őrzését, valamint továbbadását az új generációnak, hiszen a közösségben számos fiatal is van. Főleg neves ünnepek idején szerveznek programokat, közös vacsorákat. Ilyenkor, amíg fő az étel, az idősebbek mesélnek, az ő személyes történeteiken, emlékeiken keresztül emlékeznek meg az adott ünnepnapról.

A hagyományőrzés másik fontos eleme Mendozában a néptánc, így idővel Kasza Marianna vezetésével megalakult a Forgószél Néptáncegyüttes.  A közösség számos tagja nagy örömmel kezdett el táncolni, azóta léptek már fel  városi eseményeken, illetve a Dél-amerikai néptánc táborba is ellátogattak.

Az egyesület elnöke Julio Szabo, alelnökük Elsa Blum és Eduardo Zabos, kincstárnok Enrique Zabos valamint három további tiszteletbeli tagjuk is van, Helga Ingrid Barasits, Elsa Csizmas, Natalia Wejihart.