Halmstadi Barátság Magyar Egyesület - SMOSZ, Halmstad, Ljungby

Kovács Gábor (2016, 2017)
Kovács Gábor (2016, 2017)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Bálint Réka (2018, 2019)
Bálint Réka (2018, 2019)

Halmstadi Barátság Magyar Egyesület

Csak akkor születtek nagy dolgok,

Ha bátrak voltak, akik mertek

S ha százszor tudtak bátrak lenni,

Százszor bátrak és viharvertek.

 /Ady Endre/

Bátrak vagyunk, és mertünk, vihar is ér minket néha, de merünk, így tehát méltón reméljük, hogy nagy dolgok fognak születni házunk táján. De kik is vagyunk valójában?

A Halmstadi Barátság Egyesület megalakulása 1994 őszére nyúlik vissza. Elődeink sokan vannak, és meggyőződésünk, hogy mindegyikőjük nagyszerű munkát végzett. Összegyűjtötték az itteni magyarságot, kulturális és szórakoztató programokat szerveztek nekik, és volt erejük visszacsalogatni azokat, akik néha ezért, vagy azért elkóboroltak. Keményen dolgoztak azon, hogy megteremtsenek egy anyagi hátteret, amiből neves és színvonalas előadásokra futotta, és fáradhatatlanul tanították a magyar nyelvet az utódoknak.

Egyesületünk mostani vezetősége lelkes fiatalokból áll, és csak remélni tudjuk, hogy energiánk sokáig megmarad, és hogy lesz kikért dolgoznunk. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan álljon össze a csapat, végül sikerült olyan vezetőséget választanunk, amelyben több Kárpát-medencei magyarlakta régió is képviseletet kapott.

Tervünk az, hogy a magyarságért dolgozzunk, a megmaradásért, és azért, hogy minél többen – akár fiatalok, akár idősek – eljárjanak hozzánk klubestjeinkre, előadásainkra, hogy kellemes közösségben legyenek, átéljék a magyar kultúrát és – nem utolsó sorban – magyarul beszéljenek. Állandó programunk a kötetlen pénteki összejövetel, ahová minden korosztályt szívesen várunk. A klubestek előtt az egyesület férfi tagsága teremfocit, egy vegyes gyerek-felnőtt társaság pedig floorball-t játszik. Vasárnaponként az egyesületi jégkorong csapat tart edzést és a gyerekeket tanítja korcsolyázni. Az elmúlt évben ösztöndíjasunk néptánc-oktatást tartott, és a minden második szombaton esedékes gyerekfoglalkozáson is besegített.

Rendezünk évente egy tavaszi és egy őszi bált, amelynek már országos híre lett, így legutóbbi rendezvényeinkre ötszáz kilométeres körzetből jöttek vendégeink. Fogadjuk még az összes SMOSZ által szervezett központi rendezvényt, színházi és ünnepi előadást, és évadnyitó bográcsozást és évadzáró grillezést is tartunk.