Duna Magyar Művészeti és Folklór Egyesület

Császár Ilma Dóra (2020)
Császár Ilma Dóra (2020)
Üregi Dávid (2024)
Üregi Dávid (2024)

A Duna Magyar Művészeti és Folklór Egyesület, vagy ahogy a mindennapokban egyszerűen hívják, a Duna Táncegyüttes, 2016 augusztusában alakult meg és 2019. augusztus 8. óta már hivatalosan bejegyzett egyesületként működik Santiagoban, Chile fővárosában.

Az egyesület fő célja, hogy összegyűjtse a Chilében élő magyarokat, magyar leszármazottakat, valamint azokat a chileieket, akik érdeklődnek a magyar kultúra iránt. A magyar népi hagyományok, értékek köréből az egyesület életében a magyar néptánc és népzene iránti szeretet kiemelkedik, emellett többféle művészeti irányzatot is aktívan képviselnek és űznek a csoport tagjai.

Az egyesület kínálata kicsik és nagyok számára egyaránt vonzó, hiszen számos kulturális programban vehetnek részt. Karácsonyhoz és húsvéthoz kötődően magyar kézműves foglalkozásokat és családi délutánokat szerveznek, amelyeken mindenki megtalálhatja a számára kedves elfoglaltságot és megismerheti a magyar hagyományokat. Ezenkívül táncházakat és népdaloktatást tartanak, megszervezik az augusztus 20-i megemlékezést, népzenei és néprajzi előadásokat hoznak a közösségbe, de a felsorolásból nem maradhat ki az éves karácsonyi vásár sem.

Az egyesület életének egyik legfontosabb pillére a minden hétfőn megtartott táncpróba, amelyre a Parroquia Italiana Nuestra Señora de Pompeya (Olasz Parókia) épületében kerül sor. Ez a heti gyakorlás nemcsak a táncos készségek fejlesztését szolgálja, hanem a közösségépítést is elősegíti. Itt a csoport művészeti vezetője és koreográfusa, Tar Krisztina irányításával készülnek fel az előadásokra, rendezvényekre és kulturális eseményekre. Ezek az előadások lehetővé teszik, hogy Chilében minél több helyre eljuttassák a magyar kultúrát, különösen a néptáncot, és elősegítsék annak megőrzését és népszerűsítését a távoli földrészen.

A Duna Táncegyüttes aktív tagja a Dél-Amerikai Magyar Néptáncmozgalomnak. Ez idáig több alkalommal jártak külföldön is. 2018 júliusában Buenos Airesben a Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozón, 2019-ben és 2022-ben Montevideóban, Uruguayban a Dél-Amerikai Magyar Népzenei és Néptánctáborban vettek részt, 2024 júliusában pedig Sao Pauloba utaznak ismételten a Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozóra.

2021 óta a nagykövetséggel való sikeres együttműködés eredményeként a Pannónia Magyar Ház fenntartása is a feladatkört gazdagítja. Ezt a feladatot két másik magyar szervezettel, a Chilei Magyar Kulturális Egyesülettel, illetve a Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamarával közösen látja el. Ebben a nemrégiben felújított közösségi térben helyet kap egy könyvtárszoba, valamint egy kisebb rendezvények megtartására is alkalmas terem. A helyi diaszpóra közösség aktívan használja a lehetőséget és rendszeresen találkozik itt.

Az Együttes tagja a Dél-Amerikai Néptáncmozgalomnak, ami a nagyobb dél-amerikai táncegyüttesek vezetőiből tevődik össze, így szoros kapcsolatban áll a LAMOSZSZ-szal (Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége).

Igazgatósági tagok:

Tar Krisztina – elnök

Szánthó Ágnes – kincstárnok

Németh Katalin – titkár