Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központ

Kolárszki Andrea (2017)
Kolárszki Andrea (2017)
Tóth Enikő Sára (2018)
Tóth Enikő Sára (2018)
Nagy Regina Mária (2019)
Nagy Regina Mária (2019)
Nagy Regina Mária (2022, 2023)
Nagy Regina Mária (2022, 2023)

A Birminghami Magyar Tanoda 2016. márciusában alakult családi klubként, majd 2017. áprilisában megalapítottuk a Hungarian Community Group West Mildands CIC-t. A HCG az egyetlen helyi non-profit szervezet, amelynek fő célja, hogy kulturális és szórakoztató programok keretén belül összefogja a helyi magyar közösséget. Az oktatási célú Tanoda a HCG keretein belül működik. A HCG-t teljes mértékben önkéntesek irányítják és működtetik, munkájuk és családjuk mellett, szabadidejükben.

Tanodánk fő célja, hogy a két-, vagy többnyelvűen felnövő gyermekeinket megerősítsük és magabiztosabbá tegyük a magyar nyelv aktív használatában és folyamatosan bővítsük szókincsüket. Kiemelt céljaink között szerepel a magyar hagyományok megőrzése, amit például népmesék, népdalok, népzene és néptánc formájában játékosan adunk tovább a gyerekeknek. A tanítási napok keretein belül megtartjuk a magyar ünnepeket.

Havonta egyszer, a Tanoda után működik a Fonó Klub. A résztvevő felnőttek hímeznek, gyöngyöt fűznek, rajzolnak. A kézműves tevékenység fontos kísérője a beszélgetés, melyben a férfiak (férjek) is részt vesznek és a gyerekek is ott játszanak körülöttünk. Ez a rendszeres alkalom erősíti a személyesebb kapcsolatokat, lehetőséget biztosít arra, hogy akik idejárnak közelebbről is megismerjék és támogassák egymást.

A nyelvfejlesztés és a magyar kultúra ápolása mellett nagyon fontosnak tartjuk a közösségformálást is, amelyre a helyi közös programok teremtenek lehetőséget. Ilyenek például a Karácsonyi, Farsangi és Húsvéti Családi Napok és kézműves foglalkozások. Családi napokból és kifejezetten felnőtteknek szánt programjainkból is 5-5 van évente. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élő magyaroknak legyen lehetőségük arra, hogy anyanyelvükön szórakozhassanak, ismerkedhessenek és részt vehessenek igényes szórakoztató és kulturális programokon. Szervezetünk különböző tevékenységeivel ennek a mozgatórugója és egyben megvalósítója is szeretne lenni itt, Közép-Angliában.