Birminghami Magyar Tanoda és Kulturális Központ

Kolárszki Andrea (2017)
Kolárszki Andrea (2017)
Tóth Enikő Sára (2018)
Tóth Enikő Sára (2018)
Nagy Regina Mária (2019)
Nagy Regina Mária (2019)

A Birminghami Magyar Tanoda 2016. márciusában alakult családi klubként, majd 2017. áprilisában megalapítottuk a Hungarian Community Group West Mildands CIC-t. A HCG az egyetlen helyi non-profit szervezet, amelynek fő célja, hogy kulturális és szórakoztató programok keretén belül összefogja a helyi magyar közösséget. Az oktatási célú Tanoda a HCG keretein belül működik. A HCG-t teljes mértékben önkéntesek irányítják és működtetik, munkájuk és családjuk mellett, szabadidejükben.

Tanodánk fő célja, hogy a két-, vagy többnyelvűen felnövő gyermekeinket megerősítsük és magabiztosabbá tegyük a magyar nyelv aktív használatában és folyamatosan bővítsük szókincsüket. Kiemelt céljaink között szerepel a magyar hagyományok megőrzése, amit például népmesék, népdalok, népzene és néptánc formájában játékosan adunk tovább a gyerekeknek. A tanítási napok keretein belül megtartjuk a magyar ünnepeket.

Havonta egyszer, a Tanoda után működik a Fonó Klub. A résztvevő felnőttek hímeznek, gyöngyöt fűznek, rajzolnak. A kézműves tevékenység fontos kísérője a beszélgetés, melyben a férfiak (férjek) is részt vesznek és a gyerekek is ott játszanak körülöttünk. Ez a rendszeres alkalom erősíti a személyesebb kapcsolatokat, lehetőséget biztosít arra, hogy akik idejárnak közelebbről is megismerjék és támogassák egymást.

A nyelvfejlesztés és a magyar kultúra ápolása mellett nagyon fontosnak tartjuk a közösségformálást is, amelyre a helyi közös programok teremtenek lehetőséget. Ilyenek például a Karácsonyi, Farsangi és Húsvéti Családi Napok és kézműves foglalkozások. Családi napokból és kifejezetten felnőtteknek szánt programjainkból is 5-5 van évente. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élő magyaroknak legyen lehetőségük arra, hogy anyanyelvükön szórakozhassanak, ismerkedhessenek és részt vehessenek igényes szórakoztató és kulturális programokon. Szervezetünk különböző tevékenységeivel ennek a mozgatórugója és egyben megvalósítója is szeretne lenni itt, Közép-Angliában.