Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége, Regős Néptáncegyüttes

Bárdos Zsuzsanna (2016)
Bárdos Zsuzsanna (2016)
Virág Zsombor Attila (2017)
Virág Zsombor Attila (2017)

A magyar néptánc mozgalom 1956-ban alakult meg az argentin fővárosban, Buenos Airesben. A mozgalom első tagjai az akkori magyar cserkészek, bevándorlók és gyermekeik voltak, akik 1958-ban „REGÖS Néptáncegyüttes” néven hivatalos tánccsoportot alakítottak. Az együttes a kezdetektől fogva, folyamatosan igyekszik ápolni a magyar kultúrát, otthona az argentínai magyarság legnagyobb intézményében, a Hungária Egyesület épületében található. 

A Regös együttes jelenleg 22 fiatal (16-25 éves) táncosból áll, akik egy-két argentin kivételével mind magyar származásúak.

A második, a Tilinkó gyermek tánccsoport, amelyben 11 gyerek táncol, és akik a Regös együttes utánpótlását jelentik.

A harmadik, új csoport a 2007-ben alakult, 20-22 fős felnőtt „Oleander” asszonycsoport. Tagjai közül többen az 50-es 60-as években Regös táncosok voltak.

2006 második felében Chaco provinciában, Buenos Airestől 900 km-re, megalakult a „Liliom” magyar néptánc gyermekcsoport. Roglich Naty, Regös táncos kéthavonta hozzájuk utazik, hogy vezesse és irányítsa őket.

A Regös Néptáncegyüttes azzal a céllal alakult, hogy a bevándorló magyarok és utódaik számára kulturális és tanulóeszköz legyen, és segítsen magyarságuk fenntartásában. Az együttes a táncot, éneket és néprajztudást mindig is fontosnak tartotta, hiszen ez által lehet megismerni a magyar kultúrát, a múltat és a hagyományaikat. Autentikus magyar néptáncot terjeszt a fiatalok körében, tánctáborokat szervez, fesztiválokon, vidéki utazásokon, és egyéb rendezvényeken vesz részt. Jelenlegi célunk, hogy ösztönözzük a harmadik és negyedik generációs magyar fiatalokat, hogy továbbra is működhessen városunkban magyar néptáncegyüttes, hűen az anyaországhoz és a magyar kultúrához.