Arany János Magyar Óvoda és Iskola

Jakab Rita (2016, 2017, 2019)
Jakab Rita (2016, 2017, 2019)
Veres Viktória (2018)
Veres Viktória (2018)
Rácz Tímea Judit (2023)
Rácz Tímea Judit (2023)

„Oktatás, hagyományőrzés és közösségépítés egy helyen”

Az iskola 1963-ban alakult. Az akkoriban egy maroknyi cserkészt és pár lelkes fiatal tisztet számláló kezdeményezés mára 68 iskolás és óvodás korú gyermeket nevelő iskolává nőtte ki magát. Intézményünk befogadó, világnézetileg és politikailag semleges, non-profit oktatási és közösségi szervezet, ahol a szervezeti funkciókat a szülők látják el, teljesen önkéntes alapon. 

Elsődleges célunk a magyar nyelv-, illetve beszédkészség fejlesztése, olvasás és nyelvtani alapfogalmak elsajátítása, mindez alapvető magyar történelmi és földrajzi ismeretekkel kiegészítve. Olyan iskolai környezetet próbálunk kialakítani, ahova a gyermekek örömmel jönnek, amely a tananyagon túlmenően közösségi élményt is nyújt.

A diákok évről-évre változó száma, és az azonos életkorú gyerekek eltérő magyar nyelvi tudásszintje miatt az osztályok létszáma és karaktere változik. Az óvodás csoportokban a tudatos nyelvi fejlesztés mellett célunk a magyar irodalom legfontosabb műveinek bemutatása és a hagyományok megismertetése és megszerettetése­ - népdalokon, mondókákon és gyerekjátékokon keresztül. A kisiskolásoknál a szépíráson, olvasáson van a hangsúly, de mindez nyelvtani, irodalmi, történelmi és földrajzi ismeretekkel, hagyományőrzéssel is kiegészül. A felső tagozatosok tananyagát úgy állítottuk össze, hogy az egyben a magyarságismereti vizsgára is felkészítsen.

Az iskolás diákok nagy százaléka egyben a New York-i cserkészcsapat tagja, de sokan csatlakoztak a gyermek néptánc programba is. Nagyon sok közös programot szervezünk a New York-i Magyar Házzal, legyen az megemlékezés, fellépés, táncház vagy előadás.

2017 márciusában lesz névadónk, Arany János születésének 200. évfordulója. Már megkezdtük a készülődést, és terveink között szerepel a névrokon testvériskolákkal és magyarországi kulturális és oktatási intézményekkel való kapcsolatfelvétel is.

Web oldalunk: www.aranyjanosiskola.org