IV. Zsigmond Király Konferencia Manchesterben

/ Boldizsár Zsófia Ágnes /
boldizsar.zsofia.agnes képe
A Zsigmond Király Magyar Kulturális Központ és Iskola idén negyedik alkalommal szervezte meg nagyszabású rendezvényét a Zsigmond Király Konferenciát. Február utolsó hétvégéjét a közös fejlődés jegyében töltöttük együtt az Egyesült Királyság távolabbi pontjairól érkező diaszpóra közösségek aktív szereplőivel.
Horváth Zoltán, külgazdasági attasé megnyitó beszédeIV. Zsigmond Király KonferenciaNemes Kata és Stummer Máté előadása az New Generation Centre-rőlEsti csapatépítés a IV. Zsigmond Király Konferencián

Birmingham, Canterbury, Cardiff, Corby, Coventry, Leigh, Northampton, Reddich, Southend, Warrington. Csodálatos, hogy hány városból gyűltünk össze közös motivációink által vezérelve. Ez a programsorozat a 2016-ban megrendezett első alkalom óta remek platform arra, hogy a hétvégi magyar iskolákban, a magyar közösségekben tevékenykedők ismeretségeket, barátságokat köthessenek, együttműködésre léphessenek és kerekasztal beszélgetések, valamint interaktív előadások során egymástól tanulhassanak. 

Ezúttal Magyarország manchesteri főkonzulátusa biztosított otthont az eseménynek, amiért nagyon hálásak vagyunk Kátai-Nagy Krisztina főkonzulnak. Az egész hétvégét együtt töltöttük, egymástól tanulva. Érdekes előadásokat hallottunk többek között a következő témakörökben: közösségszervezés, önkéntes munka, jogi, finanszírozási, vezetéstechnikai, kommunikációs és marketing kérdések. Beszélgettünk még csapatépítési technikákról, az ifjúság iskolai feladatokba való bevonásáról, valamint változatos pedagógiai módszerekről.

Nagy megtiszteltetés volt, hogy csatlakozott hozzánk Szakály Éva, aki 1948 óta él Angliában és az ő nevéhez fűződik az első hétvégi magyar iskola megalapítása is a térségben. Igazán érdekfeszítő volt hallgatni, ahogy kérésünkre mesélt a kezdetekről, amikor számunkra már-már elképzelhetetlen, embert próbáló szervezési munka volt internet híján összetartani a magyar közösséget.

Az utóbbi két év során fejlesztett OnlineSulival is megismerkedhettek a résztvevők: az öt sikeres egyesült királyságbeli hétvégi magyar iskola által létrehozott online tantervről a tantárgyakat kidolgozó szaktanárok beszéltek. Megismerhettük sikeresen alkalmazott pedagógiai szemléletüket, koncepciójukat, módszertanukat.

Mentorommal, Pávai Gyopárral nagyon hálásak vagyunk a sok tevékeny segítőnek, akik nélkül az egész rendezvény nem lehetett volna ilyen jó hangulatú és teljes. Köszönet illeti a Manchesteri Egyetem hallgatóit, a Warringtoni Ifjúsági Csoport tagjait és a hihetetlen finom magyaros ebédeket és vacsorákat főző Terikét és Zsuzsát, valamint Rudit, aki az étel- és személyszállításban volt segítségünkre.

Az előadásokat követően a rövid sétára található közös szállásunkon folytattuk pénteken és szombaton is az estét, ahol csapatépítő játékokat játszottunk, népi táncoltunk, és tovább ismerkedtünk egymással.