A Virtuózok győztesei Zürichben

A Svájci Magyarház Alapítvány szervezése

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam szülei mindketten zongoraművészek, édesanyjuk magyar, édesapjuk egyiptomi származású. A lányokkal október 5-én Zürichben is találkozhattunk a Svájci Magyarház Alapítvány szervezésében.
Az Abouzahra nővérek elbűvölték a közönséget játékukkalÖsszhang a nővérek között: ketten egy hegedűnAz Abouzahra nővérek édesanyjukkal, Emődy Nórával, valamint Visky Máté koncertmesterBösendorf

Amira négy évesen a hegedűt választotta hangszeréül. Öt éves kora óta lép fel rendszeresen nyilvánosság előtt. Mariam csupán három éves volt, amikor nővére, Amira hatására hegedülni tanult, és már négy évesen fel is lépett. Mindketten Alexander Gavrilenko tanítványai.

Szívesen muzsikálnak azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a klasszikus zenét a velük egykorúak körében. Olyan összhangban van a két kislány, hogy akár képesek egyetlen hegedűn egyszerre ketten játszani. Mariam többek között a Jugend musiziert című német zenei gyermek-tehetségkutató első helyezettje volt 2016-ban, nővére, Amira pedig Magyarország első klasszikus zenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok korosztályos győztese. A lányokkal október 5-én Zürichben is találkozhattunk a Svájci Magyarház Alapítvány szervezésében.

Az elegáns belvárosi díszterem, a Hottingersaal kiváló helyszínül szolgált a testvérpár fellépéséhez. Az őszi iskolai szünet előtti péntek esti időpont is telitalálatnak bizonyult, a világhír felé a lehető legjobb úton haladó nővérek produkciójára kíváncsi zürichiek és környékbeliek megtöltötték a sokat látott szalont. A kiváló hangulatról Visky Máté koncertmester, az est házigazdája gondoskodott. Az eseményen részt vett Magyarország berni nagykövetségének konzulja, Dr. Orbán Zsolt is.

Amira és Miriam többek között Bartók, Bach, Paganini és Sarasate darabjait szólaltatta meg fantasztikus átéléssel. Lenyűgöző összhangban előadott játékukat édesanyjuk, Emődy Nóra kísérte zongorán. Az egy órás műsor végeztével a szokásos becsületkasszás vendégség mellett alkalom nyílt kötetlen beszélgetésre az ifjú művészekkel, akik örömmel adtak autogramot is rajongóiknak. Megragadó volt látni, ahogy a hangszert letéve a lányok nagy sikerű komolyzenei előadóból újra visszaváltoztak gyerekké és felszabadultan ünnepelték legújabb sikeres koncertjüket.