Tisztelgés Szent László királyunk előtt

/ Gruber Enikő /
gruber.eniko képe
A Sydney-ben működő Szent László Társaság és Rend az idén is kegyelettel emlékezett névadójára. Az ünnepélyes műsor keretében bemutatkozhattak az KCSP-ösztöndíjasok, és találkozhattak a új-dél-walesi Magyar Szövetség képviselőivel, akik eredményes munkát és kellemes itt-tartózkodást kívántak számukra.
Az ünnepség előttGruber Enikő szavalásaAz ösztöndíjasok és a NSW-i Magyar Szövetség vezetőségeKCSP-ösztöndíjasok

Tisztelgés Szent László királyunk előtt

 

,,Idvez légy kegyelmes Szent László király.

Magyarországnak édes oltalma,

Szent királyok közt drágalátos gyöngy,

Csillagok között fényességes csillag!”

(Szent László-ének)

A magyar lovagi kultúra az Árpád-házból származó I. László királyt tartja példaképének, ezért képviselői évről-évre tisztelegnek személye előtt, és megemlékeznek hőstetteiről. A neki tulajdonított csodákról számtalan legenda született, melyek a mai napig fennmaradtak. Gondoljunk csak az arany kővé változtatására, a pestis elleni keresztesfűből készült kenőcsre vagy akár a Tordai-hasadék történetére. Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint a neki szentelt templomok sokasága, és az a megszámlálhatatlan művészi alkotás, melyek személyi kultuszát erősítik.

A Sydney-ben működő Szent László Társaság és Rend június 26-án tartotta ünnepi megemlékezését a punchbowli Magyar Házban. A rendezvény díszebéddel kezdődött, melyet egy színvonalas műsor követett. A méltatás nyitányaként Gerecs Károly széktartó beszédét hallhattuk, majd Stopic Hannelore zongorán előadott Szent László indulója következett. A király érdemeiről és utóéletéről, illetve a társaság jelenlegi helyzetéről Goór György főkapitány tájékoztatott bennünket, kiemelve az anyaországi és más testvérszervezetekkel való kapcsolattartás fontosságát. A műsor folytatásában Gruber Enikő, a Kőrösi Csoma Sándor Program egyik ösztöndíjasa, Siklósi András versét szavalta, majd Bozsik Tamás egy csodálatos tárogatószólóval nyűgözte le a közönséget. A műsor zárásaként dokumentumfilmet tekinthettünk meg, mely összefoglalta az erőskezű, országépítő, csodatevő harcos király életútját, és méltó lezárása volt az idei megemlékezésnek.

A rendezvény más szempontból is jelentős volt, mert itt mutatkoztak be először a Magyar Állam által kiküldött ösztöndíjasok, és fogadta hivatalosan is őket az új-dél-walesi Magyar Szövetség. Klebecskó Árpád, a szervezet elnöke támogatásáról biztosította az ösztöndíjasokat, és sikeres munkát kívánt a következő fél évben.