Méltóképpen ünnepelték a chilei magyarok Szent István király ünnepét

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
Augusztus 20-án, pontban déli 12 órakor egy kisebb csoport gyűlt össze Santiago de Chilében, a Bustamante Park “San Esteban”, vagyis Szent István elnevezésű kisebb parkjában, az ott álló magyar emlékmű mellett. Ez a kis csapat nem volt más, mint a helyi magyar közösség, aki első Szent István királyunkra való megemlékezés végett érkezett oda.
Megemlékezés aug. 20. - Santiago de ChileChilei-Magyar Kulturális Egyesület koszorújaNagykövetség koszorújaMagyar közösség

A megemlékezésen körülbelül 50 fő vett részt, elsősorban a Santiagóban élők, viszont volt, aki több száz kilométert utazott korán reggel, hogy együtt ünnepelhessen honfitársaival.

A megemlékezésen Deák Miklós, nagykövet úr, és Dr. Szánthó György, a Chilei-Magyar Kulturális egyesület igazgatója tartottak beszédet, majd a közösség lelkesen, szívszorítóan és büszkén énekelte a magyar Himnuszt a közel hat millió fős nagyváros kellős közepén.

A magyar emlékmű mellé két piros-fehér-zöld színű virágokból összeállított koszorút helyeztek el. Az egyiket Magyarország Santiago de Chilei Nagykövetsége nevében Deák Miklós, nagykövet úr és Vizi Zsuzsanna, külgazdasági attasé, a másikat pedig a Chilei-Magyar Kulturális Egyesület nevében Zahorán Ákos, az egyesület alelnöke és Jorge Baksai, tiszteletbeli konzul, aki a több mint 500 km-re fekvő Concepción városából érkezett a megemlékezésre.

Az ünnepséget a Nagykövetségen tartott fogadás követte, ahol több órán át tartó beszélgetés zajlott, miközben magyar borokat, Unicumot és hazai pálinkát szolgáltak fel a közösség tagjai számára.