Magyar Fesztivál Sarasotán

A tizenkettedik Sarasotai Magyar Fesztivált a Global Friendship Foundation szervezte

/ Bence Kata Ágnes /
bence.kata.agnes képe
Klátyik Erika és Székely Zsolt főszervezők rengeteget dolgoznak azért, hogy az évről évre összejáró, mégis változatos magyar társaság megélhesse összetartozását, a környékbeli lakosoknak pedig felvillantsa a magyarság csodáját.
Népművészeti kiállításFocikupaPalmettaAlkonyati élet

A kétnapos rendezvényen közel 3200-an fordultak meg, közülük a legfiatalabb még csak 1 hónapos, de volt, aki már 92. életévében jár. Floridai városokon kívül Georgia-ból, Los Angeles-ből, New Jersey-ből, Illinoisból, sőt Kanadából is érkeztek vendégek. Erika büszkén említi, hogy a jegyvásárlók közel 40%-a olyan amerikai, akiket nem magyar felmenőik, hanem pusztán a magyar kultúra iránt való érdeklődés vonz a fesztiválra. Nem csoda, hiszen a változatos program mindenki számára szórakozást nyújt. A legbátrabbak idén gulyásfőző versenyen vagy éppen focikupán mérettethették meg magukat. A fősátorban egész nap különböző előadók váltották egymást, többek közözött Dobrádi Ákos a TNT zenekarból, Vörös István a Prognózisból és a Palmetta együttes. A hazai vásárok hangulatát idézte sok kézművesmester pavilonja is, ahol különböző portékákat lehetett vásárolni. Az ital- és ételszolgáltatások természetesen naphosszat elérhetők voltak. Összesen 450 kg sertést, 270-270 kg csirkét és marhát dolgoztak föl az előkészületek során, s emellett 140 kg hurka és kolbász is elfogyott. Pörköltekből, töltött káposztából, lángosból, palacsintából jutott bőven mindenkinek. A gasztronómia mellett a fesztivál másik autentikus mozzanata a népművészeti kiállítás volt, ahol a Kárpát-medence ezerarcú népviselete tárult fel a látogatók előtt a Varga Ottilia által gyűjtött eredeti ruhadarabokon. A gyerekek (és játékoskedvű szüleik) számára szórakozást nyújtottak a venice-i magyar cserkészcsapat vidám játékai, és a kézműves sarok foglalkozásai.

Mindezek lebonyolítását önkéntesek nagy csapata segítette. Hozzájuk csatlakoztunk mi is, három Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas: Rozs Eszter Miamiból, Papp Gábor Orlandóból és jómagam Venice-ből. Hatalmas élmény volt számunkra bepillantani egy ekkora magyar rendezvény kulisszái mögé.