Lovagkor Seattle-ben

Diaszpóra iskolatábor Washington államban

/ Dohanics Anna /
dohanics.anna2023 képe
A lovagkor időtlen legendái és a Nagy Lajos király korának emlékei újraéledtek a Seattle-i magyar diaszpóra iskolatáborban, ahol a résztvevő gyerekek egy időutazás során keresztül merészkedtek a múlt ködös ösvényein. Az események során olyan izgalmas tevékenységek várták őket, mint a lovagi torna, a tábortűz körül való játék, népdaléneklés, meseerdő, a kézműveskedés és a néptánc.
CsoportképKenyér dagasztásTáncházíjászat

Az idén, 2024-ben már 5. alkalommal megrendezett tábor legnagyobb vonzereje talán az volt, hogy a résztvevők a lovagi kor legendás hőseivel találkozhattak, és részt vehettek a lovagi tornákon, ahol bebizonyíthatták bátorságukat, és ügyességüket. A Nagy Lajos király korának emlékei elevenedtek meg, a Washingtonból és Oregonból érkező résztvevők előtt, illetve lehetőségük volt megtapasztalni a középkori élet minden izgalmát, szépségét. Este tábortűz körül gyűltek össze a gyerekek, hogy varázslatos környezetben elmerülhettek a mesék világában, és átélhették a régi idők varázsát illrtve misztériumát. A meseerdőben még messzebb utaztak az időben, találkoztak Szent László királlyal, akinek segítségére siettek, hogy István király és Imre herceg szenté avatása rendben megtörténjen.

A kézműveskedés során a gyerekek lovagi páncélt, és fejdíszt készíthettek, miközben olyan hagyományos kézműves technikákat tanultak, mint a kenyérdagasztás, amelyek már évszázadok óta kísérik a magyar kultúrát. A néptánc és a táncház pedig lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy megismerjék a magyar néptánc hagyományait, és gyakorolják a táncmozdulatokat. A tábor legmeghatározóbb pillanata talán a színdarab előadása volt, amelyben a gyerekek Nagy Lajos legendáit elevenítették fel. Az előadás során a résztvevők a középkori élet minden apró részletét megjelenítették, és elkalauzolták a nézőket egy időutazásra a múltba. A Seattle-i magyar iskolai tábor egy igazi kulturális kaland volt, amely során a résztvevő gyerekek nemcsak új ismereteket szereztek, hanem élményekben gazdag, felejthetetlen időt töltöttek el.