Kenyeret és mozit!

Magyar Filmklub vol. 1. Albanyban

/ Simon Barbara /
simon.barbara képe
A filmklub ötlete már szeptemberben felvetődött és hosszas szervezés után végül március 13-án megvalósulhatott az első.
az első magyar filmklub résztvevőia film megtekintése előtti rövid bevezetőa vetítés előtti percekaz első megtekintett film plakátja

Összehozni egy filmklubot egyszerű feladatnak tűnik, kevés ráfordítást igényel – gondolhatja az ember első körben. Azért semmi nem csettintésre megy. Szeptemberben, az első vezetőségi megbeszélés alkalmával több kulturális rendezvény ötletét felvetettem, többek között a filmklubét is. A legnagyobb akadályt a helyszín jelentette. A kulturális épület mérete – és fehér fala – megfelelő helyszín lett volna, de projektort szerezni már egy magasabb szintű küldetés volt. A magyar óráknak helyet adó épületben pedig a gyülekezet számtalan találkozója és foglalkozása megtölti a termeket, arról nem is beszélve, hogy egy tanterem nem biztos, hogy elég nagy lett volna (ez az érdeklődők számától függ). Bár ez utóbbi esetében az időpont is sokat számított, mivel mindenképpen az esti órákban gondolkodtunk és azokon a napokon, amikor nyitva is van az épület és nem ütközne a program a magyar órákkal sem. Kizárásos alapon a szerda vagy péntek esték mellett maradtunk.

A gyülekezet oktatási épületének beosztása szerint március 13-án este a nagyterem épp szabad volt. A vissza nem térő alkalom! Le is csaptunk rá még februárban és este 6 órára ütemeztük a nagyjából kétórásra tervezett eseményt. Elkezdtük időben hirdetni a programot, ahol csak tudtuk és visszajelzések alapján kisebb tömegre számítottunk. Sok egyéb tényező miatt végül tizenhárman vettünk részt az első vetítésen, jó hangulatban telt az este és a film után egy rövid beszélgetés is kialakult a látottakkal kapcsolatban.

A megfelelő filmek kiválasztása is nagyobb fejtörést okozott, mint vártam. Tekintve, hogy havonta egyszer rendeznénk meg az eseményt és optimális esetben csak 4 filmklub lesz, a „de melyik filmek?” kardinális kérdés lett. Klasszikus legyen, vagy kortárs? Szórakoztató legyen, vagy oktató jellegű? Angolul legyen, magyar felirattal, vagy fordítva, mivel a közösségben még csak most kezdődött el a magyar nyelvoktatás? Sok kritériumnak kellett megfelelnie a filmeknek, de végül 10 potenciális film közül sikerült négyre redukálni a listát. Meglehet, hogy nem a magyar filmtörténet 4 legnagyobb remekműve kerül levetítésre, de okkal esett ezekre a választás.

Az ’Anyám és más futóbolondok a családból’ Fekete Ibolya rendezésében 2015-ben készült és amellett, hogy humoros és minőségi színészi alakításokat látni benne, oktató jellegű is, mivel egy család több generációjának történetén keresztül mutatja be a 20. századi Magyarországot. Nem csak ezt, de az összes filmet magyarul, angol felirattal fogjuk levetíteni, hogy a helyi magyarok szokhassák a nyelv hangzását, de értsék is, ami a képernyőn történik. A további tervezett vetítések filmjei: a ’Vuk’, az ’Isten hozta, Őrnagy Úr!’ és a ’VAN, valami furcsa és megmagyarázhatatlan’.

Az első magyar filmklub kicsi, de annál lelkesebb nézőközönségét sikerként könyveltük el és reménység szerint folytathatjuk a havi egyszeri vetítéseket - természetesen figyelembe véve a járványhelyzetet is.