Kanadai ösztöndíjasok találkozója a Niagaránál

A kinti munkavégzés zárófejezete

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland2022 képe
A kanadai Niagara Falls magyar közösségének otthona, az Árpád Ház látta vendégül a harmadik kanadai regionális konferenciára és KCSP-ösztöndíjas találkozóra érkezett résztvevőket. Az eseményre június 9-11. között került sor, mely a 2022/23 évi KCSP ösztöndíjprogram kanadai programszakaszának zárása is volt egyben.
Dr. Vass-Salazar Mária Nagykövet asszony köszöntőjeHallgatóság a konferencia közbenAz ösztöndíjasok Szenthe Anna elnök asszonyal, az Árpád Ház kertjébenA rendezvény résztvevői

Tekintettel az ország méretére, nem kis dolog, hogy szerte Kanadából érkeztek ösztöndíjasok és vendégek az Ontario tartományban található településre. A három napos rendezvényen a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai mellett több szervezet vezetői is részt vettek Calgary, Edmonton, Hamilton, Mississauga, Montreal, Nanaimo, Niagara, Saskatoon, Toronto, Vancouver, Windsor, Welland városokból. Az esemény ezáltal a kanadai magyarok összefogását is szimbolizálja, hiszen a konferencián a jelenlévő vendégek az imént felsorolt városok magyar közösségeit képviselték.

A programsorozat fő eseményei a szombati konferencia és ösztöndíjas beszámoló, valamit az esti bankett voltak. A konferencia keretében az ösztöndíjasok tíz-tíz percben bemutathatták fogadószervezetüket, az elvégzett feladatokat és beszámolhattak munkájuk eredményeiről.

Az eseményen részt vett és köszöntőt intézett az ösztöndíjasokhoz Dr. Vass-Salazar Mária Nagykövet asszony. Továbbá beszámolót tartott Fülöp Villő, montreáli és Markocsány Gábor, torontói magyar közösségi diplomata is. A konferencián részt vett Dr. Bodnár Gergely korábbi ottawai közösségi diplomata is, aki előadásában bemutatta a Magyar Kormány „Welcome Office” névre keresztelt új programját.

A konferencia estéjén a vendégeket a KCSP-ösztöndíjasok tiszteletére szervezett bankett várta, melyen mintegy 130 fő vett részt. A három nap hasznosan telt, hiszen volt alkalom az ismerkedésre, tapasztalatcserére. Számos új ötlet hangzott el, amelyeket a résztvevők hazavihetnek saját közösségeiknek. A konferencia valóban értékes összegzése volt az ösztöndíjasok munkájának. A munka mellett azért jutott egy kis idő pihenésre, városnézésre is. Végre kipipálhattuk a sokunk bakancslistáján szereplő Niagara-vízesést.

A rendezvény a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Regionális elnökének és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács szervezésében valósult meg. Köszönettel tartozunk a házigazdáknak, az Árpád Ház vezetőségének a baráti fogadtatásért és színvonalas szervezésért! Egyúttal a kanadai ösztöndíjasok nevében is köszönöm Szenthe Anna elnök asszony kitartó munkáját és gondoskodó támogatását a kilenc hónapos program alatt!