Forradalom és szabadságharc Szkopjéban

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella képe
Észak-Macedónia fővárosában is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete idén is a szkopjei Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karon tartotta meg hagyományos ünnepségét. A műsor keretében a szervezet számos tagja bemutatkozott: a legtöbben versekkel, a szervezet citeracsoportja pedig magyar dalok előadásával.
Magyar népviseletbenIdén is megtelt az amfiteátrum Méltóképpen emlékeztünk meg március 15-rőlCiteraszó Szkopjéban is

Megtelt március 11-én a szkopjei Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar amfiteátruma. A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete hagyományos március 15-i ünnepségére családjaikkal érkeztek a szervezet tagjai. A magyar és a macedón himnusz elhangzása után a szervezet egyik legidősebb tagja, a illetve egyik alapítótagja, Pandilovszka Veronika Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versével varázsolta elénk a forradalmi hangulatot.

Ezután Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke tartotta meg ünnepi beszédét, majd Klein András, Magyarország szkopjei nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket. Elhangzott, hogy az idei év abból a szempontból is különleges, hogy idén ünnepeljük forradalmi költőnk, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, emellett pedig a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója az idei év.

A műsor keretében a Teleház számos tagja, elsősorban a diákjaim, a magyar nyelvet tanulók mutatkoztak be. Voltak, akik verset mondtak, míg a többiek a 12 pontot tanulták meg és mondták el az ünnepségen. A legfiatalabb diákok is bátrak voltak: ők is egy-egy verssel mutatkoztak be a közönségnek. A szervezet citerazenekara magyar dalokat játszott. Felcsendült a Szellő zúg távol és a Tavaszi szél vizet áraszt is, a Kossuth Lajos azt üzente kezdetű nótát pedig az egész terem fennhangon énekelte.

Az eseményen a szkopjei magyar nagykövet és Magyarország Szkopjei Nagykövetségének több munkatársa is részt vett. Az ünnepség után pedig finom falatok várták az amfiteátrum mellett a résztvevőket és családjukat.

Szkopjéban azonban ezzel nem ért még véget a forradalomról, és annak hőseiről való megemlékezés. Az északmacedón fővárosban több emléktábla is található, amelyek a magyar hősöknek állítanak emléket, de egy utca is Petőfi Sándor nevét viseli. Kossuth Lajos emléktábláját, a szkopjei Gazi Baba önkormányzatban március 15-én Klein András nagykövet úr, Boban Sztefkovszki, az önkormányzat polgármestere és Sutus József is megkoszorúzta.

A megemlékezésen a Teleház több tagja is részt vett. Ugyanezen a napon Kisela Voda önkormányzatban is megemlékeztünk a forradalomról. A felújított Petőfi Sándor emléktáblát Klein András, Sutus József és Orce Gyorgyievszki, Kisela Voda önkormányzat polgármestere koszorúzta meg.