55. éves a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete, 20+ éves a Felső-Ausztriai Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda

/ Lohn Annamária /
lohn.annamaria2022 képe
Április legnagyobb rendezvénye a Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesületének 55. és a Felső-Ausztriai Hétvégi Óvoda és Iskola 20+ születésnapi rendezvénye volt.
55. éves a  Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete, 20+ éves a Felső-Ausztriai Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda55. éves a  Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete, 20+ éves a Felső-Ausztriai Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda55. éves a  Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete, 20+ éves a Felső-Ausztriai Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda55. éves a  Felső-Ausztriai Magyarok Kultúregyesülete, 20+ éves a Felső-Ausztriai Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda

Hogy mitől lehet egy intézménynek 20+ születésnapja? Nos a Covid, mint ahogyan oly sok mindenbe, így ezen kerek évforduló megünneplésébe is bezavart. Az osztrák szabályozások miatt sokáig nem lehetett tömeges rendezvényeket szervezni, márpedig egy 20 éves évforduló, pláne ha oktatási intézményről van szó, kiemelkedő szereppel bír. Így a szervezők döntése alapján az idei évben picit megkésve ugyan, de 20+ születésnapját ünnepelte a hétvégi magyar iskola.

A rendezvényhelyszínt a linzi Jó Pásztor plébánia biztosította. Az ünnepség védnökeiként olyan nevekkel találkozhattunk, mint Mag. Thomas Stelzer, Felső-Ausztria tartomány kormányfője; Dr. Nagy Andor, Magyarország Bécsi Nagykövete; Dr. Potápi Árpád János, Nemzetpolitikai államtitkár és Dr. Pedák Roland, Felső-Ausztriai Tiszteletbeli Konzul.

A színvonalas program valamivel több mint 3 órán keresztül szórakoztatta az egybegyűlteket. Beszédet mondott Beniczkyné Kozlik Erika, Magyarország Bécsi Nagykövetségének munkatársa; Máthé Attila, alapító tag; Simonffy Erika, tiszteletbeli elnökasszony; Sági Zsuzsa, a Hétvégi óvoda és iskola alapítója; Kladek Antal Mónika, a Hétvégi óvoda és iskola koordinátora és Tőkés Enikő, a Kultúregyesület elnöke.

Közreműködtek továbbá a Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda tanulói szavalatokkal, illetve Tóth Kornél szaxofon játékával. Mag. Szabó Ernő atya áldást mondott, valamint tovább színesítette a programot az Orchidea mazsorettcsoport, az Örök Fiatalok klubjának kórusa, a Welsi Magyar 80. Árpád Cserkészcsapat és a Ne-felejts Néptáncegyüttes is.

A program zárásaként azok, akik az elmúlt években sokat tettek a magyar nyelv és kultúra fennmaradásáért, az egyesületi vezetők és a közreműködők is jelképes ajándékot vehettek át. A műsor után a gyerekek számára Székely Tímea tartott kézművesfoglalkozást, míg a nagyobbak Tatos István ostorozási bemutatóját csodálhatták meg. Az est lezárásaként lehetőség volt egy jó magyaros vacsora elköltésére is.