Elindult a Magyar kisokos Asunciónban

/ Juhászová Lucia /
juhaszova.lucia képe
Elindult a Cartitas de Hungría, a Magyar kisokos nevezetű lap, ami játékos formába öntve foglalkozik a magyar hagyományokkal, eseményekkel, érdekességekkel.
Cartitas1KockaCartitas2KirályiLakoma

Az aktuális helyzetre való tekintettel, a világ többi országához hasonlóan, Paraguayban is a személyes találkozók kivitelezése és megszervezése a helyi szabályzatok következtében egyre nehezebben voltak megszervezhetőek, míg végül teljesen elmaradtak. A kijárási tilalomra vonatkozó szigorú rendelkezések és a bezártság országszerte megviseli a lakosságot, hasonlóképpen a Paraguayi Magyar Szervezet tagjait is. 

A vezetőség az elmúlt hetekben ezért azon ötletelt, hogyan tudná a helyi magyar közösség karanténban töltött mindennapjait és heteit kicsit kellemesebbé és érdekesebbé tenni. Így született meg a Cartitas de Hungría, Magyar kisokos elnevezésű hetilap, aminek nem titkolt szándéka, hogy a szervezet tagjait aktivitásra ösztönözze. Ebben a hírlapban a magyar kultúráról, szokásokról, nyelvről, történelmi eseményekről és magyar vonatkozású érdekességekről olvashatunk, mint például a honfoglalásról, a húsvéti szokásokról, festőkről, és a magyar zászló történetéről. Könnyen emészthető tartalommal rendelkezik, így egyaránt érdekes lehet a legkisebbek, nagyobbak és felnőttek számára. Az ismertetett tartalmat igyekszik játékos formába önteni, és az olvasót aktív részvételre és visszajelzésre ösztönözni.

Az első kiadásban szó esett a magyarok őshazájáról, a nyelvünk finnugor eredetről és a Hősök teréről. A rajzolni és festeni szeretőket arra kértük, hogy színezzék ki majd ragasszák össze a magyaros mintájú “Rubik-kockát”. A folyamatról és a kész kockáról pedig küldjenek be képeket. A második kiadás alkalmával a himnuszról, a zászlóról, a címerről és a királyi koronáról olvashattak az érdeklődők. Elhelyeztünk egy labirintust is, amely megfejtésével megkapták annak az költőnek a nevét, akinek a himnusz szövegét köszönhetjük. Továbbá, megkértük a gyerekeket, hogy fessék le, hogyan képzelnek el egy királyi lakomát. Erre a felhívásra is számos szebbnél szebb rajz érkezett. A húsvéti ünnepek alkalmával pedig a locsolás hagyományaival ismerkedhettek meg, valamint egy locsolóverssel is, amit hangüzenet formájában népszerűsítettünk.

Az idő múlásával egyre jobban hozzászokik mindenki a kialakult új helyzethez, ami bár sok esetben korlátoz, kreatív megoldásokra is ösztönöz. A szervezet is igyekszik a lehetőségek szerint a helyzetre alternatív és innovatív ötletekkel reagálni.