„Egyenesség, eszesség, erősség, mértékletesség”

/ Kecskés Gergő /
kecskes.gergo képe
„A magaviselésnek két részei vannak: a jóra való indulat és annak megcselekedése. Ehhez négy dolog kívántatik: az egyenesség, eszesség, erősség, és a mértékletesség.” /Apáczai Csere János/

 

„Egyenesség, eszesség, erősség, mértékletesség”

Közel 25 éve működik a Berlini 86. számú Apáczai Csere János Cserkészcsapat. Az egyesület alapításának célja, hogy havonta kétszer programokat szervezzen Berlinben és térségében, továbbá hogy a fiatalok számára is közösségi eseményeket biztosítson. 1997. február 22-én tartották a „Haus Ungarn-ban” (Magyar Házban) az első találkozójukat, akkor még csak 19 érdeklődővel, amely mostanra jelentősen kibővült.

Az elmúlt hétvégén a Nürnberg mellett Kastlba jártam. A berlini csapat itt az I. Kerületi Cserkész Olimpián vett részt, amely az idei évben már a 34. volt. Közel 200 résztvevő érkezett nemcsak Németország területéről, hanem Svájcból és Ausztriából is. Számomra nagyon érdekes volt belecsöppenni a cserkészet világába és megtapasztalni milyen értékek mentén működnek. 

A tábor nagyon hasonló egy intenzív néptánc edzőtáborhoz, kiegészítve különféle feladatokkal, versenyekkel és esténként tábortűzzel. A kerületi olimpia egy mesére épült, három pályán versenyeztek a résztvevők. Érdekes volt látni az elhivatottságot, a csapatszellemet, olyan volt, mint egy nagy család. Hazafelé az autóban mindenki az élményeiről mesélt, majd ahogyan elfogytak a gondolatok szép lassan lecsendesedtek és álomba szenderültek a résztvevők.

Most is a hatása alatt vagyok az utóbbi napok eseményeinek és örülök, hogy jobban meg tudtam ismerni a cserkészetet. Köszönöm az élményeket a résztvevő cserkészeknek.