Cserkésztábor Nyugat-Virginiában

/ Lovassy Zoltán Ákos /
lovassy.zoltan.akos képe
A 4. számú Bátori József Cserkészcsapat öleli fel Washington DC-t és a környező államokat. A Nyugat-Virginiai Berkley Springsben tartották a cserkésztábort szeptember 13. és 15. között. Itt található az Alba Regia Memorial Chapel, ami egy kis magyar kápolna a Budapest Lane-en. 1981-ben építették, az 1956-os forradalom 25. évfordulójára.
4.sz Bátori József CserkészcsapatAlba Regia Memorial ChapelAjándékok átadása Bi-Pi-nekReggeli kiosztása

Péntek késő délután, estefelé kezdtek érkezni a cserkészek, akiket a séfek finom teával és hot doggal vártak. A vacsora előtt még volt egy feladata minden őrsnek: felállítani a sátrukat. Kis nehézséget jelentett, hogy már besötétedett, de felkészült cserkészek lévén mindenkinél volt elemlámpa, és így olyan világost varázsoltak, mintha nappal csinálták volna. Miután minden sátor elfoglalta a helyét, bepakoltak és elfogyasztották a vacsorát, kezdődhetett a tábortűz, ami nagyon jó hangulatban telt. Takarodó előtt még levonták a zászlót.

Másnap reggelt egy kis tornával kezdték, majd zászlófelvonással, amikor bemutatták Robert Baden-Powell-t (Bi-Pi) a cserkészeknek, és a további feladatok is az Ő múltjához voltak köthetők. Gyors reggeli után már kezdődhettek is a feladatok. Minden őrsnek ki kellett alakítania egy kis utat a sátrukhoz, majd egy kaput állítani, és az ehhez szükséges szerszámoknak egy tartót is készíteni. Ezután forgószínpad elve alapján tanulhattak a cserkészek új dolgokat, vagy éppen feleleveníthették a már korábban megszerzett tudásaikat. Ide tartozott a csomókötés, iránytű használata és a szerszámok tisztítása, ápolása. Az ebédre minden őrsnek kellett egy meghívót készítenie Bi-Pi számára, de sajnos nem sikerült neki átadni, mivel „elrabolták”. Így nélküle fogyasztották el az ételt a cserkészek. Ebéd után egy rövid autóút után az őrsök megérkeztek a portya helyszínére, vagyis a Cacapon Resort State Parkba. A portya közben különböző állomásokhoz érkeztek az őrsök, ahol a nap korábbi szakaszában tanult dolgokat kellett alkalmazniuk, mint például a csomókészítés és iránytű használata. E tudásuk használatának köszönhetően kiszabadíthatták Bi-Pi-t, aki egy fához volt kötözve. A gyorsan haladó őrsök megúszták az esőt, egy menedékházban. Akiknek még nem sikerült körbeérnie a portyán, azokat az őrsöket még az erdőben elkapta az eső, de felkészült cserkészek révén volt náluk esőkabát, hogy ne ázzanak el. Vacsorára azt ettek a cserkészek, amit maguknak megfőztek. Mivel nedves lett a fa, így nehezen ment a tűz elkészítése, viszont minden őrsnek sikerült megfőzni a paprikás krumplit. Ha kellett, egymásnak is segédkeztek, nehogy éhen maradjon egy őrs. Nap zárásaként következett a tábortűz, ahol az őrsök párokba álltak, ahol közösen, saját előadásukban próbálták bemutatni a Cserkész Világjamboree-t. Tábortűz után zászlólevonás és takarodó.

Az utolsó napot is hasznosan töltötték. Reggel edzés, majd zászlófelvonás. Reggeli előtt összepakoltak, majd sátrat bontottak. Ezután minden őrsnek ajándékot kellett készítenie Bi-Pi számára. Az őrsök, akik elkészítették az ajándékaikat, segédkeztek a szemétszedésben, mosogatásban és a pakolásban. Ebéd előtt még volt egy kis számháború, majd ajándékok átadása Bi-Pi-nek. Ezután Bi-Pi tanított az őrsöknek egy dalt. Még a zászlólevonás előtt gyorsan megebédeltek a cserkészek. Utolsó tábori közös ebéd után levonták a zászlót. Nagyon jó hangulat uralkodott a tábor alatt, és nagyon erős volt az őrsi szellem. A cserkészek maradandó emlékekkel indultak haza a táborból az elköszönések után.