Búza, búza, de szép sárga búza…

/ Bartos Krisztina /
bartos.krisztina képe
Ugyan Ausztráliában most tél van, itt is méltó módon ünnepeltük meg a hagyományosan július derekán kezdődő aratást.
Táncol a vendégségKenyéráldás Brisbane-benA Gold Coast-i vendégségKenyéráldás Gold Coast-on

Először július 9-én a brisbanei Magyar Házban került sor az Aratóünnepségre. Az eseményre összegyűlt vendégséget vacsorával várták a szervezők, majd Kuchárné Balázs Éva az eseményre összegyűjtött, búzával, aratással kapcsolatos gyönyörű dalcsokrát élvezhettük. Mielőtt megáldotta a kenyeret, Kovács Lőrinc lelkész beszélt az aratás jelentőségéről, hagyományáról, szépségéről. A magyar Himnusz közös eléneklése után felszeltük a kenyeret, és finom szalonnával, lilahagymával elfogyasztottuk. A tombolát követően pedig elkezdődött az éjszakába nyúló tánc.

Egy héttel később a Gold Coast-on is megtartottuk az Aratóbált. A menetrend itt is hasonló volt. A finom ebéd után fellépett a Brisbane-ből meghívott Tulipán Magyar Néptánccsoport, majd a Szivárvány Gold Coast-i Magyar Iskola tanulói szavaltak. Éva itt is énekelt nekünk, erre az alkalomra újabb népdalokat válogatva össze. A délután egyik fénypontja a 93 éves Bencze Magda színművésznő energikus, magával ragadó szavalata volt – Isten éltesse ezúton is. Ezután bevonultak az „aratók” büszkén hozva a nemzetiszín szalaggal átkötött kenyeret, melyet Lakatos Sándor lelkész áldott meg. A kenyeret itt is közösen fogyasztottuk el, finom szalonnával és kolbásszal kísérve. A délután tombolával és közös tánccal ért véget.

Az egyszer biztos: ha az idei aratás sikere a queenslandi magyarokon múlik, akkor a következő évben is sok finom kenyér fog kerülni a magyar családok asztalára.