Bécs: bemutatkozott az Életünk újság új szerkesztősége

/ Gál Anna Gertrúd /
gal.anna.gertrud képe
2020. január 1-től Varga Gabriella, egykori KCSP ösztöndíjas lett az Életünk, az európai magyar katolikusok havilapjának kiadó-főszerkesztője.
Varga Gabriella, az Életünk újság szerkesztőjeBinder Ferenc és Pázmány Tibor muzsikájaPódiumbeszélgetés: Varga János atya, Varga Gabriella, Vencser László atyaBálint Olga

Február 20-án, csütörtökön a szokásos szentségimádással egybekötött szentmise után érdekes és színes programon vehettek részt az érdeklődők. A rendezvényt Varga Gabriella szervezte, aki 2015-17 között maga is KCSP ösztöndíjas volt Ausztriában.

Az est kezdetén elmesélte az Életünk újság létrejöttének és működésének történetét. 1968 végén nyolc nyugat-európai katolikus hitbuzgalmi lap gazdái úgy határoztak, hogy a jövőben nem külön-külön folytatják az útjukat, hanem összefognak, egyesülnek. Így látta meg a napvilágot 1969 januárjában az Életünk újság 1. lapszáma. Akkor még Svájcban volt a kiadó, Sankt Gallenben és 10 éven át ott készült az újság. 1978-ban került át Münchenbe és rövidesen jogilag is a müncheni magyar lelkészség vált a lap kiadójává és szerkesztőjévé. 2002-ben Cserháti Ferenc püspök, akkor még müncheni lelkészként vette át a főszerkesztést és egészen 2007-ig végezte ezt a feladatot. 2007-ben XVI. Benedek pápa püspökké nevezte ki, ekkor Budapestre költözött, és magával vitte az újságot is. Igaz csak részben, ugyanis csak az újság szerkesztése került át Magyarországra a Szent Maximilian Kiadóhoz, de a nyomtatás még néhány évig továbbra is Németországban történt. 2019. december 31-én lejárt a müncheni magyar lelkészség és a Szent Maximilian Kiadó közötti szerződés. Úgy tűnt, hogy az újévtől megszűnik az Életünk újság. Varga Gabriella azonban felkérést kapott a havilap folytatására, amit elvállalt, hiszen újságszerkesztésben volt már némi tapasztalata. Szüksége volt mégis olyan támogatókra, akik a teológia, világegyház, stb. témáiban jártasak, s akik hozzá hasonlóan szívükön viselik az újság jövőjét. Vencser László atyát, az Ausztriai Idegen­nyelvű Lelkészségek országos igazgatóját az újság felelős szerkesztőségére és többek között Varga János atyát, a Collegium Pázmáneum rektorát az Életünk szakértő-tanácsadói feladatára kérte fel. Az est folyamán pódiumbeszélgetésből tudtuk meg, miért fogadták el ezt a munkát. Azt mindannyian megfogalmazták, hogy az online felületek mellett még van helye a nyomtatott sajtónak. Mivel nincs még egy olyan újság, amely a külföldi magyarság lelki életét ilyen jól összefogná, lefedné, ezért sem szabad hagyni, hogy megszűnjön. A hívek visszajelzései is ebben erősítik meg őket. A sajtóapostolkodásra ma különösen is nagy szükség van! Az Életünk újság jövőjével kapcsolatban a megújulás volt a kulcsszó. Az idei évben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve folyamatosan jelennek meg cikkek ezzel kapcsolatban, de a szokásos gyerek sarok mellett, mostantól cserkész rovat is lesz.

A színes estének a kultúra is része volt: két linzi magyar zenész, Binder Ferenc operaénekes és Pázmány Tibor, zongoraművész közreműködésének köszönhetően többek között olyan gyönyörű dalokat hallgathattunk meg, mint a César Franck: Panis Angelicus-át, vagy a Hazám, hazám-at a Bánk bánból. A közönség örömmel hallgatta és hálásan fogadta a szép dallamokat.

Az est második felében megismerhettük a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie Egyesületet, amelyet Bálint Olga, az egyesület elnöke mutatott be. Az egyesület a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű, családon belüli erőszak áldozatává váló, nehéz sorsú idős, hajléktalan és más krízishelyzetben lévő személyeknek való segítségnyújtás céljával jött létre 2003-ban. Az érdeklődők a rendezvény után nemcsak megtekinthették, hanem meg is vásárolhatták az egyesület fogyatékossággal élő gondozottjainak újrahasznosított anyagokból készült kézműves alkotásait.

A rendezvény végén közösen elénekeltük az Erdő mellett estvéledtem kezdetű magyar népdalt. Az itt töltött hónapok során többször volt lehetőségem megtapasztalni, hogy a külföldön élő honfitársaink szájából mennyivel másképp, szívhez-szólóbban hangzik el a Magyar Himnusz, a Szózat esetleg egy esti ima, népdal. Minden alkalommal meghat ennek az átélése. Így volt velem ezen az estén is. Bármerre is vigyen minket a sors, az életünk: összetartozunk!

Végül egy kellemes hangulatú szeretetvendégség mellett volt alkalom a személyes találkozásokra, beszélgetésekre. Ekkor adódott lehetőség arra is, hogy előfizessenek az érdeklődők az újságra, amelynek összege 12 éve nem változott.

Az Életünk újság új szerkesztőinek, munkatársainak munkáját kísérje Isten áldása!