A Vers Mindenkié- Megálló Nürnbergben

/ Lakatos Andrea /
lakatos.andrea képe

242 nap, nyolc hónap, több mint félév. Ennyi idő telt azóta, hogy először Nürnbergbe érkeztem ösztöndíjasként, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesülethez. Már az első találkozások alkalmával biztos voltam abban, hogy tartalmas és élményekkel teli hónapok állnak előttem, hiszen az egyesület egész közösségével, tevékenységével egy igazi fénysugár a nürnbergi magyar kulturális és társadalmi életben. Ez azóta pedig lépten-nyomon bizonyosságot nyert számomra. Emellett pedig az is, hogy a Nürnbergben élő magyar emberek számára mennyire sokat jelent az egyesület sokszínű tevékenysége. Itt mindenki találhat magának érdekes, értékes programot, hiszen a művészetektől, a családi délutánokon át, a szórakozásig mindent megtalálhatunk az egyesület színes palettáján. Talán ezért is olyan idegen most ez az időszak.

A jelenlegi járványhelyzet miatt a személyes találkozások sajnos elmaradtak, azonban az egyesületi élet ennek ellenére sem állt meg. A szakmai tanácskozások, beszélgetések, citeraórák, közös éneklések az online térben folytatódnak tovább. Április elején pedig az egyesületnek elindult egy segélyvonala, továbbá egy e-mail címe, amelyeken bárki segítséget kérhet, ha szüksége van rá és az egyesület segítői pedig mindenben készek segíteni. Hiszen a nürnbergi magyar közösséggel való kapcsolattartás ebben a bizonytalan helyzetben még fontosabbá vált. Egy rövid üzenet, vers, egy kedves videó, folyamatos információközlés, egymással megosztott tapasztalatok segítséget nyújthatnak, hogy könnyebben átjussunk ezen a mindenki számára szokatlan és nehéz időszakon.

A hónap folyamán mindemellett egy számomra kedves kezdeményezésnek is a részese lehettem. A magyar költészet napja alkalmából bekapcsolódhattam a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület Megálló című videó sorozatába, ahol a verseké a főszerep. A 2019. április 11-től indult kezdeményezéshez csatlakozhat minden Nürnbergben vagy vonzáskörzetében élő magyar honfitársunk, aki egy-egy kedvenc versét mondhatja el vagy megzenésített formában adhatja elő. Jó érzéssel töltött el, hogy csatlakozhattam az eddig megjelent verscsokorhoz, amely elérhető a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCJpeE-1BzG07LtcWHDOkgag/featured. Hiszen egy vers, dal, mese, történet igazi lelki táplálék lehet egy-egy nehéz vagy éppen örömteli élethelyzetben. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesülettel 50 éve együtt, egymásért vagyunk! Vigyázzunk egymásra, segítsünk másokon, maradjunk egészségesek!

A Vers Mindenkié – Megálló Nürnbergben