Téli csodák Nürnbergben

/ Lakatos Andrea /
lakatos.andrea képe

A téli hónapok megérkezésével mindig különös varázslat kerít a hatalmába, hiszen ebben az időszakban, ha nagyon figyelmesek vagyunk, rengeteg apró csodát vehetünk észre. Ez a varázslat nem kerülte el a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület vezetőit és segítőit sem, hiszen megrendezett programjaik szinte egybefonódtak, de ennek ellenére rengeteg érdeklődőt vonzottak. Nürnbergbe érkezésemkor biztos voltam benne, hogy a kultúregyesület összes csoportjával, egész közösségével együtt olyan, mint egy színes, mesés mézeskalács-házikó, amelynek minden ajtaján-ablakán muszáj bekukkantani, hiszen annyira magával ragadó.  Ezt azóta egyre inkább így érzem.

A decemberi hónapunk természetesen nem múlhatott el a közös adventi koszorúkészítés, a Luca napi szokások bemutatása, a Mikulás-várás, és az együtt karácsonyozás nélkül. A magyar Mikulás érkezése az egyik legjobban várt családi program Nürnbergben. Több mint 100 gyerek és felnőtt énekli ilyenkor a mikulásváró dalokat, melyeket évek óta egy nürnbergi önkéntesekből álló zenekar kísér. A téli dekorációk előkészítése egy másik fontos feladat, ami még inkább emeli az ünnep hangulatát, amikor türelmetlenül várja mindenki, hogy magyarul szólaljon meg a Mikulás és biztató szavakat mondjon az ajándékok mellé. A másik igazán népszerű esemény ilyenkor az egyesületi karácsony, amely ez alkalommal az Ajtósi Dürer Cserkészcsapat által rendezett Erdei karácsonnyal egészült ki, amely még inkább emelte az ünnep színvonalát. Több mint 100-an ettük a karácsonyi halászlevet, hurkát, kolbászt, karácsonyi dalokat énekeltünk és csodálva hallgattuk közösségünk karácsonyi műsorát.  A nürnbergi magyar közösség tagjainak elmondása szerint minden közös együttlétet a családias hangulat, a közösség összetartása, szeretete szőtte át.

Ezt a csodát pedig tovább vittük az új évre is, hiszen a színvonalas Újévi Operettgálát olyan családi nap követte, amelyen madáretetőt, bábokat készíthettek a gyerekek és felnőttek egyaránt, volt újra magyar könyvek bolhapiaca gyerekeknek, továbbá gyerekkorunk kedvenc diafilmjeiből láthattunk egy csokorral. A tél elbúcsúztatása előtt pedig még egy közös töltöttkáposzta-evéssel koronáztuk meg a februári klubestet, hiszen a színvonalas programokhoz hozzátartoznak az igazán finom magyar ételek is. Kétség nem fér hozzá, hogy a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület programjain minden korosztály megtalálhatja a számára legkedvesebbet.

A kultúregyesület téli programjai lassan lezárulnak, hiszen a gyerekek farsangi mulatsága után 2020. február 22-én a minden évben nagy érdeklődésnek örvendő Farsangi báljára készül az egyesület, ahol ez alkalommal is rengetegen gyűlnek össze, hogy együtt búcsúztassák a telet és egy igazán jót mulassanak együtt.

Ezekből a csodaprogramokból láthatunk egy igazi mesés tarisznyára valót.

Adventi koszorú készítésAdventi koszorú készítésAdventi koszorú készítésA Mikulás Nürnbergben A Mikulás segítő manói és a jótékonysági büféA Mikulás-band A Mikulásra váró gyerekseregLuca napi szokásokLuca napi szokásokLuca napi szokásokNürnbergi Magyar Kultúregyesület karácsonyaÜnneplő zenészekKarácsonyi csodaAz Ajtósi Dürer Cserkészcsapat erdei karácsonyozásaAz Ajtósi Dürer Cserkészcsapat erdei karácsonyozásaKözös éneklésA Nosztalgia klub ünnepi hangulatbanMesés téli erdő és családi nap Mesés téli erdő és családi nap - Ringató foglalkozásBarkácsasztal Közös éneklés, mondókázásHolzmann Erika felajánlása- az igazi töltött káposztaHolzmann Erika felajánlása- az igazi töltött káposztaA Nosztalgia Klub ünnepi hangulatbanA Nosztalgia Klub ünnepi hangulatbanMesés téli erdő és családi napMadáretető készülDiafilmvetítésDiafilmvetítés