A szabadság napja Dallasban

Október 23-ai megemlékezés Dallasban

/ Gyulavics Erzsébet /
gyulavics.erzsébet képe

„1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.”  
John F. Kennedy (1960)

       Együtt ünnepelte az 56-os forradalom napját az austiniak küldöttsége a dallasi magyar közösséggel. A megemlékezést a Metroplex Magyar Cultural Circle (MMCC) szervezte.

A dallasi közösség október 23-ai emléknapja magyar szentmisével kezdődött Irvingben. A szentmisét Lelóczky Gyula ciszterci szerzetes atya mutatta be. A szentmisét követően a közösség megkoszorúzta a felújított kopjafát, az egyetlen 56-os emlékművet Texasban. A kopjafa felújítása Szabó János és felesége Diána munkáját dicséri.

Az összegyűlt emlékezők a ciszterci iskola ebédlőjében folytatták a megemlékezést. A himnuszok éneklését követően egy, az 1956. október 23-i eseményeket bemutató dokumentumfilmet tekintettek meg. Elhangzott Márai Sándor: Menyből az angyal című verse Takács Ágnes előadásában. Majd a dallasi magyar gyerekek verses énekes bemutatkozása következett. A műsort a Csárdás Hungarian Dancers magyar táncosai követték, akik egyenesen Austinból érkezetek, hogy a dallasi közösséggel együtt emlékezzenek 56 hőseire.

Megható volt a helyiek igyekezete, hogy minél szebbé és méltóbbá varázsolják az ünnepet. Magyarságunk, összetartozásunk ereje csendült fel a himnuszok megindító éneklésében. Minden résztvevő számára különleges és felemelő élmény volt együtt emlékezni hőseinkre.

Gyula atya áldása és a székely himnusz eléneklését követően közös vacsorával és tánctanítással zárult az este.

A galéria fotóit Metroplex Magyar Cultural Circle (MMCC) és Hartai Géza készítette.

MegemlékezőkLelóczky Gyula ciszterci szerzetes atya áldásaA dallasi 56-os kopjafa emlékműSzabó János és felesége Diána a kopjafa felújítói, Beluska Éva a Metroplex Magyar Cultural Circle elnöke és Lelóczky Gyula ciszterci szerzetes atyaMegemlékező közösségMegemlékező közösségTisztelgés és koszorúzás a hősök emlékműve előtt: Marton BélaAustin Hungarian Dancers csapatának műsoraAz Austin Hungarian Dancers táncosainak műsoraAz ünnepi vacsoraTakács Ágnes szavalata Gyermekek műsora