Konferencia - Értékteremtő tudomány: Értékadó pedagógia - Magyaroktatás kihívásai a diaszpórában

Esemény dátuma: 
2019-11-22 09:00 - 15:00
Esemény helyszíne: 
Magyarország Bécsi Nagykövetsége - 1010 Bécs, Bankgasse 4-6.
Esemény leírása: 

Az UMIZ - Imre Samu Nyelvi Intézet, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 rendezvénysorozat részeként konferenciát szervez Értékteremtő tudomány: Értékadó pedagógia - Magyaroktatás kihívásai a diaszpórában címmel.

A konferencia leírása:

A magyarországi nyelvészek, oktatáskutatók érdeklődése főképp a Magyarországgal szomszédos országok magyarlakta régióira koncentrálódott a rendszerváltásig. Azt követően – váltakozó intenzitással – a nyugaton élő magyar diaszpóra felé fordulás mind tudományos szinten, mind a közéleti retorikában megmutatkozik. Ennek oka, hogy a határnyitás óta a nyugati irányú elvándorlás folyamatos, mint ahogy folyamatosan nyílnak ún. hétvégi iskolák európai és tengeren túli nagyvárosokban.

Konferenciánk célja, feltárni a hétvégi iskolákban folyó oktatási gyakorlatot, megismerni a sikereket és a problémákat. Milyen nehézségekkel kell szembenézni azoknak a szülőknek, diákoknak és tanároknak, akik ezekben a hétvégi iskolákban tanulnak és oktatnak? Kapnak-e módszertani és egyéb szakmai segítséget? Milyen oktatási anyagokból tanítanak és tanulnak? Mitől függ az oktatás sikere? Mi az oktatási cél?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ az Európában működő hétvégi magyar iskolák tanárainak közreműködésével, miközben feltérképezzük az ausztriai magyar tudományosság helyzetét, eredményeit és azok hasznosulását az elmúlt évtizedekre nézve.