Dr. Győriványi Ráth György főzeneigazgatói beiktatási ceremóniája a Nizzai Operaházban

Esemény dátuma: 
2017-09-29 20:00 - 23:00
Esemény helyszíne: 
Nizza, Franciaország
Esemény leírása: 

A franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régió megyeszékhelyének, Nizza városának tanácsa 2017. február 3-i ülésen Dr. Győriványi Ráth Györgyöt választotta a Nizzai Operaház főzeneigazgatójává, aki három éves mandátumát szeptember 1-én kezdte meg.

Dr. Győriványi Ráth György Budapesten született, zenei tanulmányait trombitán, csellón és zongorán kezdte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmester szakán Lukács Ervin növendékeként diplomázott, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. Leonard Bernstein ösztöndíjával Franco Ferrara sienai mesterkurzusán vett részt; Solti György ösztöndíjasaként a Tanglewood Music Fesztiválon Leonard Bernstein, Seiji Ozawa és Gennadij Rozsgyesztvenszkij növendéke volt. 1986-ban a Magyar Televízió 5. karmesterversenyének harmadik díját és közönségdíját nyerte el, majd még ebben az évben megnyerte a pármai Toscanini Karmesterversenyt.
Operakarmesterként több kontinens nagyvárosainak dalszínházaiban fellépett. A Teatro Colón (Buenos Aires), a Sao Paulo-i Teatro Municipal, a Würtenbergische Staatstheater (Stuttgart), a Hamburgi Operaház, a Mannheimi Nemzeti Színház, a Római Opera, a genovai Teatro Carlo Felice, a Veronai Aréna, a Teatro Lirico „G. Verdi” di Triest, a bolognai Teatro Comunale, a pármai Teatro Regio, a velencei Teatro La Fenice és a chicagói Lyric Opera előadásainak dirigense volt.

Az újonnan kinevezett zeneigazgató azon kevés karmesterek közé tartozik, akik egyaránt jártasak az opera, az oratórium, és a szimfonikus zene világában. Széles repertoárja felöleli a klasszikus zenét Bachtól Bartókig, az opera irodalmat Mozarttól Verdi és Puccini operáin keresztül Janacekig. A hagyományok tisztelete mellett keresi az újdonságokat, de szereti újra felfedezni az elmúlt idők feledésbe merült remekműveit is. A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójaként nevéhez fűződik a világ első 3D operaelőadásának, Bartók Béla: A kékszakállú herceg várá-nak létrehozása, és az elmúlt 15 év leglátogatottabb évadjai.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával, amelynek 10. elnökkarnagya volt, Mahler után először ő vezényelte el a szerző elveszettnek hitt Symphoniai költemény két részben című művét, amelyet maga Győriványi rekonstruált a fellelhető kéziratokból. Ezért a munkájáért kiérdemelte a Pécsi Tudományegyetem Doctor Liberalium Artium címét. Munkássága szorosan összefonódik Dohnányi Ernő zenekari műveinek újrafelfedezésével, de Franz Schmidt 4. szimfóniájának budapesti bemutatóját is ő dirigálta 75 évvel a darab bécsi bemutatója után.

A világ szinte valamennyi országában megfordult, és olyan művészekkel működhetett együtt, mint: Marcello Alvarez, Renato Bruson, Ray Charles, José Cura, Daniella Dessi, Norma Fantini, Ferruccio Furlanetto, Maria Guleghina, Sumi Jo, Kocsis Zoltán, Gidon Kremer, Marton Éva, Viktoria Mullova, Leo Nucci. Energikus vezénylési stílusát mindig a kifejezés szolgálatába állítja. Erényeiként a kritikusok általában a műveket elemző világosság mellett a feszültséget és kifejezést emelik ki, hozzátéve, hogy a keze alatt megszólaló együttesekből mindig lelkes muzsikálást vált ki, amely a publikumot is magával ragadja.

Dr. Győriványi Ráth György főzeneigazgatói kinevezése alkalmából 2017. szeptember 29-én Nizzában beiktatási ceremóniát tartanak. Az Operaházban 20:00 órakor kezdődő koncerten, – melyen bárki részt vehet – Gondard, Romberg, Shostakovich és Csajkovszkij válogatott műveit hallhatja a közönség. Az évad első előadása azért is különleges alkalom, mert egybeesik a nizzai filharmonikus zenekar megalakulásának hetvenedik jubileumi évfordulójával is. A koncertet követően a polgármesteri hivatal fogadást ad, amelyen Magyarország Franciaországi Nagykövetsége, a Párizsi Magyar Intézet, valamint a Földművelésügyi Minisztérium felajánlásából magyar borvidékekről származó különleges borokat szolgálnak fel. A degusztációt Kató András, az Országos Borszakértő Bizottság tagjának borrégiókat bemutató szakértői ismertetése és rövid előadása kíséri.

A nemzeti szempontból kiemelkedő jelentőségű eseményen részt vesz Őexcellenciája Károlyi György, Magyarország Franciaországi Nagykövete; Bakos-Blumenthal Péter külgazdasági szakdiplomata, a Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa; Dabizs Mercédesz, a Franciaországi Magyarok Szövetségének elnöke; Michel Dotta, a Monaco Economic Board elnöke; Olivier Barelli, a Monaco Economic Board főtitkára; Christian Estrosi, Nizza város főpolgármestere, valamint Rudy Salles, Nizza város alpolgármestere.

További információ:

http://www.opera-nice.org/fr/evenement/249/gondard-romberg-chostakovitch-tchaikoski