Cleveland: Kossuth Lajos emléknap

Esemény dátuma: 
2018-09-29 16:30 - 18:30
Esemény helyszíne: 
Nyugat-oldali Magyar Református Egyház
Esemény leírása: 

Kossuth Lajos 1852-es amerikai látogatásának állít emléket a Cleveland városközpontjában 1902-ben felállított egész alakos Kossuth-szobor, amelynek idén a 116. évfordulóját emléknappal ünnepli meg az itt élő magyar közösség.

A program 15 órakor szoborkoszorúzással kezdődik a University Circle-ön, majd a Nyugat-oldali Magyar Református Egyház dísztermében 16.30-tól folytatódik az ünnepi műsor.

Levetítik Mihály Ernő Kossuth születése című kisfilmjét, valamint a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat, Könyvtár és Irattár videó-összeállítását 1848-49-ről, valamint egy filmet az 1852-es időszakról az Egyesült Magyar Egyletek és a cserkész csapatok közreműködésével.

A clevelandi Kossuth-szobor történetéről és az egyesületi kapcsolatokról beszédet mond Somogyi Lél, a Magyar Társaság bizottsági tagja és az Árpád Akadémia főtitkára.

Tisztelgés Kossuthnak címmel beszédet mond Hargitai István, a Bocskai Rádió munkatársa, majd Dr. Mezei László, a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány elnöke és alapítója előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Fazekas Róbert vezetésével feltárják a Clevelandi Kossuth Iskola 64 éves alapkövét, és felnyitnak egy nemrégiben talált időkapszulát. 

Az eseményen Cleveland testvérvárosa, Miskolc is képviselteti magát.