Arany János: Toldi estéje a bécsi Pázmáneumban

Esemény dátuma: 
2017-10-08 18:00 - 20:00
Esemény helyszíne: 
Bécs, Collegium Pázmáneum, Boltzmanngasse 14.
Esemény leírása: 

2017. október 8-án, vasárnap este 18 órakor a Pázmáneumban (Bécs, Boltzmanngasse 14., III. emelet, Díszterem) kerül sor Sudár Annamária és Heinczinger Mika közös műsorára. Címe: Arany János: Toldi estéje 

A következő költői képek jelennek meg a műsorban: Este és ősz - öregség. Az irodalom ősi, gyakran használt toposza ez. Arany tollán egyedivé, felülmúlhatatlanná válik a metafora: "Őszbe csavarodott a természet feje." A végérvényesen múlttá váló jelent, az időből és a térből kihulló ember csendjét és magányát, az elnehezedő öregség könyörtelen változásait és a lassan télbe forduló ősz szépségét is megidézi az idős Toldi Miklós utolsó hőstettének története. 

Arany János 1847-ben írta a Toldi estéje első változatát. Harmincéves volt ekkor. 

Az elbeszélő költemény részletei átkötő szövegekkel és instrumentális, hangulatfestő zenei betétekkel (furulyák, gitár, doromb, éneklő-edény, magyar duda), valamint az Ötödik énekben szereplő Szent László-ballada és az ifjú Toldi Miklós gáláns kalandját megelevenítő vers énekelt változatával, továbbá népdalokkal és egy Arany János megzenésítéssel (Igyunk, biz azt egy-egy kicsit...) együtt hangoznak el. 

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Kaláka-Club és a Collegium Pázmáneum. 

Köszönetet mondunk a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a rendezvény támogatásáért.