58. Magyar Kongresszus Clevelandben

Esemény dátuma: 
2018-11-23 10:00 - 2018-11-24 23:00
Esemény helyszíne: 
Hilton Garden Inn Downtown, 1100 Carnegie Ave, Cleveland, OH 44115, USA
Esemény leírása: 

November 23-án és 24-én, azaz a Thanksgiving hétvégéjén rendezi meg a Clevelandi Magyar Társaság és az Árpád Akadémia az 58. Magyar Kongresszust, amelynek idei témáját – “Még nem elég…” – Váci Mihály verséből emelték ki. A Hillton Garden Inn megszokott helyszínén pénteken és szombaton egész nap zajlanak az előadások, kerekasztalbeszélgetések és a kulturális programok.

A nyitó napon délelőtt és délután is levetítik a budapesti BuSho rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásait és a fesztivál igazgatójával, Gábeli Tamással is beszélgetnek, valamint Sághy Ádám A hit lemorzsolódása címen, Mezei András atya pedig Az erkölcsi elvek egy liberális társadalomban témában tart vitaindító előadást. Pénteken délután 5 órától kerül sor az Erdélyi Találkozóra, amelyen a 7 órakor kezdődő zenés est fellépőit, Balla Sándor operaénekest és Balla Zsuzsanna zongoraművészt ismerhetik meg az érdeklődők, a Bocskai Rádió főszerkesztője, Csibi Loránd az erdélyi jégkorong történetéről mesél, Simon-Benedek Zsuzsa pedig erdélyi ételkóstolóval készül.

Szombaton délelőtt folytatódnak az előadások: Somogyi Ferenc clevelandi cserkész, regös táncos a magyar art deco építészeti stílusról ad elő angol nyelven, Németh Iván a szocialista Magyarország és a terrorszervezetek közötti együttműködésről értekezik, majd Juhos Anna Washington DC-ből a magyar és amerikai kapcsolatok erősítéséről beszél. 11 órától a Chicagói Főkonzulátus diplomatái: Dr. Bencsik Zita főkonzul és Pálmai Zsuzsanna közösségi diplomata a magyar külügyi és gazdasági kapcsolatokba nyújtanak betekintést. A szombati társas ebéd ünnepi szónoka, Marion Smith Az évszázad konflikusa: a kommunizmus és a civilizáció ellentéte címen tart beszédet. Délután fél 3-tól Leitgeb Tarkányi Edina a gyógynövényeket mutatja be. Majd a Szent László Rend évi közgyűlése után Szentkirályi Endre, az Egyesült Magyar Egyletek elnöke mesél a clevelandi magyarság történetéről, hagyomány- és nyelvápolásáról. Szombaton este 7 órától a hagyományos díszvacsorával és magyar bállal zárul a program.

Mindkét nap művészeti és könyves kiállítások tekinthetők meg, Hungarikum bemutatót rendeznek és gyerekprogramok is lesznek.

A Kongresszuson a szervezők meghívására több KCSP-ösztöndíjas is részt vesz.